Ačkoliv je Švýcarsko synonymem rozvoje a prosperity především v oblastech finančnictví, ekonomiky a průmyslu, může se chlubit také vynikajícím zemědělstvím. Konkrétně vinařstvím.

Například v jednom z jeho 26 kantonů - ve Valais - je vedle vysokých hor (včetně známého Matterhornu) největší turistickou zajímavostí právě vinařství. Víno a vinice se díky tomu tentokrát prolínají také s architekturou.

ČTĚTE TAKÉ:

V samotném středu Valais leží město Vétroz, které se pyšní 170 hektary vinic. Na tomto místě stál už od roku 1850 dům, který původně obýval jeden z místních vinařů. Domek byl postaven na krásném slunném a mírně se svažujícím pozemku uprostřed vinice a s vysokými horami v zádech.

O téměř 150 let později se současný majitel rozhodl za pomoci architektů ze studia Savioz Fabrizzi Architectes dům přestavět a zmodernizovat. Návrh rekonstrukce vznikl už v roce 2007, o dva roky později bylo hotovo.

Původní rozčlenění domu na podezdívku ze smíšeného zdiva a dřevěnou nástavbu zůstalo zachováno. Spodní zděná část původně nebyla obyvatelná a sloužila pro uskladnění vína, nářadí a potravin, zatímco horní část ze dřeva byla určena k bydlení. Také po rekonstrukci byly proto do vyššího z pater umístěny společenské prostory, ve střední části se nacházejí dvě ložnice. Ve spodním patře zůstal zachován sklep a technická místnost.

Foto: Thomas Jantscher