Světová architektura: Ve stínu dešťového stromu

65BTP-HOUSE
Zvětšit fotografii
Foto: ONG&ONG / Derek Swalwell

Autor:

Singapurský dům označovaný jako 65BTP od společnosti ONG&ONG je vměstnaný do rozlehlé zahrady, které kraluje ohromný dešťový strom (albízie) zasazený ještě před válkou. A stejně jako on i tento dům chce zde zakořenit a vměstnat svou unikátní architekturu do přírody.

Na projektech společnosti ONG&ONG je fantastické to, jak dokážou zkombinovat moderní materiály s těmi klasickými. Jak dokážou vytvořit železobetonovou konstrukci a odlehčit ji netradičními dřevěnými prvky, že vypadá, jak kdyby část domu sama vyrostla.

Námi dnes představený dům to dokazuje ze všech úhlů. Dům, i když neskrývá svůj velmi robustní základ, mohutnost a luxusní pojetí, dokáže díky mnohým prvkům zapadnout do daného prostředí lépe než mnohá česká chatička u Berounky. Ačkoli je dům dvoupatrový (vlastně tří, pokud budeme počítat i funkční sklepení), tak nepřevyšuje okolní stromy. Zapadá do konceptu zahrady jako altán. Samozřejmě, že je to dáno singapurským počasím a flórou, která dosahuje opravdu úctyhodných rozměrů. Ale i zakrslý solitérní stromek před domem na umělém pahorku ukazuje, že stavba neznásilňuje tamní prostředí vertikální nabubřelostí. Naopak. Vše je uloženo v horizontále.

Z většiny místností, dokonce i ze sklepa, je vidět na dešťový strom. Ten se stará o výhled, stejně jako o soukromí. Tam, kde bylo zapotřebí soukromí zabezpečit jinak, je postavena žulová stěna s průhledy, která odděluje bazén a soukromé prostory od příjezdové cesty a sousedů. Plastika na konci pak je vlastně fontánou a navíc je v ní diskrétně umístěna klimatizační jednotka, takže neruší vizuálně ani hlukem.

65BTP-HOUSE
Foto: ONG&ONG / Derek Swalwell
Prohlídku domu začneme v přízemí, kde kraluje velká kuchyně s dvojnásobnou jídelnou. Vlastně to ani tak nelze nazvat. Kuchyně jako taková je samostatná místnost, kde je všechno hlavní vařící vybavení. Pokud by majitel chtěl, může drobné pohoštění připravit i ve vedlejší místnosti, s kuchyní spojenou velkým oknem. Tady je malý dvouvařič i dřez. Je zde šest míst pro sezení, kde se dá udělat malé občerstvení pro menší okruh lidí. Pokud se návštěva rozroste, přes posuvné dveře se sloučí s další místností, kde je velký kulatý stůl pro dvanáct lidí. Dále je v přízemí společenská místnost, ložnice pro návštěvy, dvě koupelny a hlavně velké točité schodiště, které je dominantou celého interiéru.

ČTĚTE TAKÉ:

Jím se vstupuje do prvního patra, kde jsou velké ložnice. Ta největší patří majitelům domu a samozřejmě má nejlepší výhled na dešťový strom. Je to velkoryse pojatý prostor s ohromnou šatnou, která se dá rozměrnými posuvnými dveřmi spojit v jeden celek s koupelnou.

Suterén je určen pro relaxaci. Je zde například velká televizní místnost, lázeňské haly, venkovní gril, malá kuchyně pro další pokoje pro hosty, další koupelny a toalety. Ačkoli jde o suterén, stejně je zde perfektní výhled ven okny, světlíky, a jak jsme již řekli, většinou je možné stále vidět onen dešťový strom.

  • Architekt: ONG&ONG Pte Ltd
  • Místo: Singapur
  • Velikost pozemku: 2161 m²
  • Hrubá podlahová plocha: 1447 m²
  • Foto: Derek Swalwell

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Architektura
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte dobrou firmu na návrh a realizaci interiéru?

Zadejte si poptávku v kategoriích: návrhy a realizace interiérů,architekt.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce bytového jádra a kuchyně, On-line návrh interiéru ložnice, Návrh rekonstrukce interiéru bytu.