Zmodernizovaný dům s názvem Casa dos Terraços bychom mohli najít téměř na samém konci jihozápadního pobřeží Evropy.

Byl totiž postaven nedaleko turisticky oblíbeného portugalského městečka Carvoeiro. Břehy Portugalska už sice omývá Atlantik, ale v architektuře tu stále můžeme cítit sounáležitost se středomořskou oblastí. Casa dos Terraços je toho důkazem.

ČTĚTE TAKÉ:

Nejedná se o zcela nový dům, ale o částečnou rekonstrukci původní stavby z roku 1967, která dosud sloužila jako víkendový dům. V roce 2013 získala pod vedením architektů ze studia Studio Arte architecture & design nový kabát i účel. Z prázdninového domku o obytné ploše 250 metrů čtverečních se stala rodinná vila pro trvalé užívání.

Inspiraci pro úpravy domu architekti načerpali přímo z mezinárodního prostředí. Částečně vycházeli z portugalské organické architektury užívané především v šedesátých letech například architekty, jako byl Fernando Távora či Siza Vieira. Na domě se odráží také vliv Le Corbusiera - to třeba v podobě moderních zaoblených linií podaných v bílé barvě - a v exteriéru (konkrétně se jedná o přírodní bazén se slanou vodou a terasovitě řešenou zahradu) můžeme vystopovat také inspiraci z Turecka.

Při rekonstrukci se architekti rozhodli pro kompromis mezi přestavbou domu pro pohodlné moderní bydlení a uchováním původní struktury domu a jeho výjimečných prvků. Zdá se, že se jim jejich snaha vyplatila. Dům skutečně na první pohled dýchá pohodou a nepřipomíná současné moderní stavby. Při pohledu do interiéru je ovšem vidět citlivý zásah designéra, který si pohrál se vzdušností, nasvětlením i dekorováním vnitřních prostor.

Foto: Casa dos Terraços