Jedná se o projekt z roku 2013, za nímž stojí společnost Inbo a její tým architektů, kam patří Eerde Schippers, Olof Schonewille a Fokke de Vries. Máme tak příležitost nahlédnout v podstatě do novostavby o obytné ploše 470 metrů čtverečních, kterou si nechali postavit manželé Sterkovi - podle nich je dům nazván Villa Sterk - na okraji vesničky Bontebok, ležící severně od města Heerenveen.

Majitelé domu měli k dispozici rozlehlý a stromy zakrytý pozemek, který nabízí nejen dostatek prostoru pro stavbu domu, ale také vysoký stupeň soukromí pro krytou zahradu i pro prosklený dům.

ČTĚTE TAKÉ:

Villa Sterk se rozkládá po celé šířce pozemku. Jedná se tedy o podlouhlou jednopodlažní stavbu, v níž na sebe jednotlivé obytné zóny přímo navazují. Interiér je koncipován jako velmi otevřený, a to nejen s ohledem k venkovním prostorám, ale především v rámci samotného dispozičního řešení domu.

Dvě podlouhlé a zároveň převážně prosklené stěny domu jsou orientovány směrem na jih a sever. Svým obyvatelům tak nabízejí snadný přístup k otevřenější a slunečnější části zahrady stejně jako k zastíněnému prostranství, odkud se lze dostat k příjezdové cestě.

Pro milovníky ničím nerušených výhledů do krajiny, kteří kolem sebe preferují spousty denního světla a zeleně, je tento dům splněným snem.

Foto: Auke van der Weide