Architekti Piotr Kluj a Paweł Litwinowicz zcela změnili dům, který by mohl někdo považovat, a ne neprávem, za ošklivý co do tvaru, který je výjimečně moderní, a přitom i klasický. Modernu zde zastupují velké prosklené plochy, klasiku pak perforování fasády v přírodních ornamentech.

O tom, jak originálně pojali své dílo, svědčí především porovnání s druhou částí domu, která má sice bílou fasádu, ale jinak je klasická dle původního konceptu. Jsou to dvě strany té samé mince. Jenže ta námi představovaná přece jen skýtá výrazně vyšší komfort bydlení.

Už příjezd do domu je netradiční. Zahloubená garáž má svažitý příjezd, který bylo možné vytvořit díky velké vzdálenosti od silnice. Ještě netradičněji pak působí stoupající rampa ke vchodu do domu. Zcela tak zmizely schody.

Z boku domu pak vystupuje kostka, která zvětšuje ne dost velkou podlahovou plochu domu. Mohly sem tak být umístěny jinak překážející prostory – předsíň a také toaleta. Původní profil přízemí tak mohl být využit pro kuchyň (v přední části) a obývací prostor (vzadu). Průhled do zahrady zajišťuje vlastně zcela prosklená zadní stěna domu.

V prvním paře je ložnice s velkou šatnou, koupelna spojená s toaletou a velká pracovna, která shlíží do zahrady. Interiér je vybavený nábytkem Art Nouveau, což je původní sbírka majitele, který ji sem přemístil. Výrazně kontrastuje s modernisticky pojatými interiéry. Obzvlášť v kuchyni, kde vévodí pouze bílý ostrůvek s dřevěným obložením stěny, vypadají historický lustr a stůl dost originálně.

Foto: Jeremi Buczkowski a Anna B. Gregorczyk