Přestavěných kostelů na domy je už ve světě dost. Tenhle má jakési zvláštní pojetí. Je mladistvý, veselý, vtipný a ukazuje, že majitelé i architekti se nenechali svázat konvencemi.

Bývalá budova evangelického kostela je památka z roku 1928. Takže se nejdřív bylo nutné zaměřit na to, zda vůbec půjde něco takového udělat. Ale šlo. Pokud se zachová charakter památky i se zvonicí s hodinami, s typickými okny apod. Transformace kostela začala pod taktovkou studia Leijh, Kappelhoff, Seckel, van den Dobbelsteen, architecten. Omezené zdroje, mladí zadavatelé a velký objem budovy 1100 m³. Majitelé nechtěli rozčlenit prostor na mnoho dílů v pokojích. Vznikl tak loft, který říká: pokoj vaší dětské duši, milujte své vnitřní dítě, buďte hraví, vtipní, bezstarostní.

loft v kostele

Podlaha je řešena betonovou stěrkou. Původní dřevěné obklady byly využity na stavbu dominanty interiéru – multifunkčního schodiště. V něm je ukryta šatna, jedna vnější část je součástí kuchyně, stěna funguje také jako předěl mezi prostory i jako výstavní plocha. Na jedné straně pak je kuchyňská linka s vysokým použitím nerezu, na druhé velká sedací souprava. Přízemí pokračuje dál do místa relaxace i práce. Je tu pracovní stůl, knihovna, ale i místo na polehávání na polštářích a také houpačka.

Po schodech se vystoupá k nebesům. Zde místo varhan je za skleněnou stěnou koupelna a vedle ní v mezipatře odpočívárna. Za nimi pak v černém výklenku dvojpostel a velké vestavěné skříně.

PODÍVEJTE SE NA VÍCE KOSTELŮ, KTERÉ BYLY PŘESTAVĚNY NA BYDLENÍ

Celý prostor nechává vyznít ducha kostela. Ale moderně. Vtipně. Jen se podívejte na čelní vstupní stěnu – je vytapetovaná ohromnou tapetou s andělskými holuby. Nebo na křížová světla nad stolem. Nebo na interpretaci toalety – vyvedené v pekelné rudé barvě s bílým křížem z toaletního papíru nad mísou.

Okolní úprava zaujme především instalací velkého plechového přepravního kontejneru. Ten je součástí dřevěného plotu a je vlastně venkovním domkem pro zahradní techniku. Navíc má vyvýšenou střechu pro zatravnění. Zahrada má svoji bylinkovou i zeleninovou zahrádku a také ovocný sad. Prostě to, co kdysi patřilo neodmyslitelně ke každému farnímu kostelu v Holandsku.