Tohle je ráj asi pro většinu z vás. Nádherná ohromná zahrada o rozloze 2700 m² plná orchidejí, olivovníků a s patnáctimetrovým bazénem uprostřed. Navíc je tu i dům pro hosty. Ten hlavní dům pak na tomto místě stojí už od 13. století.

Rekonstrukce domu s názvem La Finca se chopila firma UXUS. Nehodlala z domu vytvořit moderní rodinné sídlo plné plazmových televizí, prosklených výhledů na krásnou přírodu Mallorky. Chtěli jen upravit dům tak, aby odpovídal současnému standardu bydlení a žití, ale s přihlédnutím k historii objektu a hlavně k tradicím dané lokality.

architektura

Dům je tak vybaven historickým nábytkem, stejně jako moderním. Ale ten neláká na lesklé lakované plochy. Třeba kuchyňská linka je dřevěná s vodorovným skládáním prkének. Zajímavé jsou prvky historické stavby, které vystupují na povrch. Například v jedné z ložnic je ze zdi vyhřezlý obrovský balvan, který je součástí stavby. Jsou tu zachovány staré dveře, které sloužily i jako vstupy do kotců apod. Trámoví je z neopracovaných kusů dřev.

  • Projekt: La Finca, Mallorca
  • Design interiéru a zahrady: UXUS
  • Datum dokončení: 2009
  • Foto: Dim Balsem