Jmenuje se Villa am See a nachází se v Rakousku. Nejde tedy o žádnou andaluskou architekturu inspirovanou maorským slohem. I když Alexander Diem si tu inspiraci mohl vzít. Míst, na která bychom mohli ukázat, je mnohem víc.

Hlavně jde ale o zakrytí dřevěnými vyřezávanými paravány celého obvodu domu. Zakrývají jak velkou terasu, tak i okna. Jsou posuvné a nejsou tam jen proto, aby omezily průnik slunce, ale fungují také pro navození soukromí a intimity interiéru. Přitom propouští slunce, vzduch, prostě celou okolní přírodu. Na tvorbě se podílel jak Alexander Diem, tak i umělec Nick Oberthaler a vstupní dveře jsou pak dílem dalšího umělce Plamena Dejanoffa.

Interiér domu záměrně potlačuje vše, co není pro život důležité. Například schodiště, jinde tak výrazně situované do místností, tady hraje marginální roli. Je téměř utlačené na úkor hlavního obytného prostoru. Architekt navíc dokázal interiér výrazně zlidštit tím, že omezil pravoúhlé stěny. Všude vládnou oblé rohy. Je to jako v přírodě. Tam také pravý úhel nenajdete.

Foto: Andreas Balon