Mladá architektura: Atrium je zpátky

Dům s atriem
Zvětšit fotografii
Vizualizace: Studio Libre

Autor:

Pro architekty je typické, že na dané téma nabídnou klientům většinou několik variant řešení, aby se společně dobrali k tomu ideálnímu. Nejinak tomu bylo i v případě architektonického studia LIBRE.

Pro projekt domu do jihomoravského Čejče architekti nabídli klientům hned několik různých přístupů, jak řešit jejich představu vysněného bydlení, jedna se vrací k dříve často používanému atriovému domu.

Jiří Vojtěšek spolu se svými kolegy ze studia LIBRE se musel popasovat hned s několika nestandardními podmínkami místa i klientů.

První z nich byla samotná parcela, která vznikla rozdělením poměrně rozsáhlého pozemku na dvě poloviny. Vznikly tak dva dlouhé úzké pozemky oddělené výškovým terénním zlomem a opěrnou zídkou. Severní a výškově výše posazená parcela je již dnes zastavěna garážemi a zázemím rodinné firmy. Jižní pozemek, který dostali klienti jako svatební dar, zůstal až doposud sadem.

Koncept tak vznikal pod taktovkou podmínek místa a požadavků klientů. Jedním z hlavních byla především dvojgaráž a velkorysý prostor zázemí domu.

Tyto architekti přitiskli co nejblíže k hraně sousedního pozemku. Vstupní prostor a pokoj pro hosty pak navrhli na opačnou stranu, tedy co nejdále od společné hranice parcel. Kompaktní objem přízemí se rozhodli spojit s terénní vlnou, skrýt jej pod ni.

Z jedné strany je tak dům zcela skrytý pod zemí. A to byl pravý moment pro navržení vnitřního atria. Dalším požadavkem klientů totiž bylo co největší množství přirozeného světla a samozřejmé propojení interiéru s exteriérem.

Atrium je fantastickým řešením, které synergicky vytváří prosvětlený prostor. Nejsou tu příčky, není tu žádné další rozdělení prostoru. Je tu světlo, obytný prostor bez komplikací. Je zde propojeno všechno se vším. Nejsou zde hluchá místa, protože atrium vytváří spojnici. Atrium je část domu, která jej dokáže povznést, protože světlo, tu nedílnou součást života, dovede do interiéru i ze stran, kde to jinak není možné. A navíc nechá interiér dýchat. Nepřerušuje ho.

Tvar horního podlaží domu se inspiruje triviálními tvary tradičního vesnického domu, aby tak co nejlépe zapadl do kontextu okolní zástavby. Jednoduchá část s ložnicemi zastřešená sedlovou střechou bez přesahů, to je moderní pojetí klasiky. Jednoduché materiály a jasná stavební kontura domu vytvářejí čistý a harmonický celek. A je jedno, jestli bude fasáda s bílou stěrkou, nebo krytá přirozeně stárnoucím dřevěným obložením. Pořád půjde o ten samý dům – dům s jasným konceptem umístění v zahradě na vesnici, v kouzelné krajině jižní Moravy, o dům nabízející dostatek soukromí, ale i volnosti, svobody a světla pro společný život mladé rodiny.


Studio LIBRE

Ing. arch. Jiří Vojtěšek spolu s kolegy ze studia LIBRE hledají vždy individuální odpověď na konkrétní zadání klienta. Jedním z hlavních kritérií jejich práce je, aby nový dům nejen dobře zapadl do daného místa a okolí, ale také jej pomohl vylepšit.

www.studiolibre.cz

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Architektura
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,architekt.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce bezbariérová koupelny, Rekonstrukce 7 bytů v činžovní domě včetně fasády a balkónů, Rekonstrukce kanceláře/ateliéru.