Kdybyste ho chtěli vidět naživo, museli byste do malého městečka nedaleko Barcelony s názvem Castellar del Vallès. Tady stojí bývalá stodola, kterou předělalo studio Sauquet Arquitectes v nádherný dům.

Zvenčí zaujmou velké, nahoru výklopné okenice. Ty mají samozřejmě fungovat jako stínění a při zavření jako ochrana domu. Zajímavé je, že mezi domem a garáží je dvojitá stěna z keramických cihel. Už dávno se vědělo, že takto se zachová tepelná setrvačnost domu, takže v létě krásně chladí, v zimě naopak hřeje. Tak zůstala zachována a vytváří pohodu i při novém využití. Ze stejného materiálu jsou pak i vnitřní sloupy.

Vnitřní prostor je rozčleněn policemi a skříněmi, které mají stejné rozměry – výška 2,2 metru, šířka 1,1 m. Skříně tak nedosahují až ke stropu, a je tedy možné se kochat i tvarem původního stropu, včetně velkých trámů. Jediné místo, kde se příčky dotýkají stropu, je koupelna. Ta má nahoře velký průzor jak do střechy, tak do interiéru. Tím se přirozeně osvětluje i odvětrává.

Obývací pokoj a kuchyň jsou minimálně rozděleny. Je to jeden velký prostor, který by bylo škoda dělit, když je půdorys domu tak malý. Vše je tu bílé, kromě podlahy ze dřeva. Bílá je volena záměrně, protože zjednodušuje formální řešení jinak složitého prostoru.

Foto: Starp Estudi