Světová architektura: Průnik kvádrů

Costas & Elena
Zvětšit fotografii
Zdroj: sa.ne studio

Autor:

Na Kypru byl postaven dům pro mladý pár, který chtěl mít všechno – prostor, pohodlí, moderní pojetí, výhled, soukromí... Prostě cokoli, na co si vzpomenete. Vznikl tak dům označený jejich jmény Costas & Elena.

Jde o moderní dům používající už tolikrát rukama architektů uhnětený vzor průniku obyčejných kvádrů. Tady ale nejde o žádné souměrnosti. Žádný vtip s natáčením, skládáním, průniky. Při pohledu na dům jde o jakousi změť zdánlivě nesouvisející.

Jenže podle autorů ze studia sa.ne má všechno svůj řád. Především je to řád přírodní. Naklánět se tam, kam je výhled, kde je teplo, odkud nevanou větry, a ohýbat hřbet tam, kde je zima, nebezpečno, ošklivo. Využít přitom jednoduchého uspořádání kvádrů. Jejich průniků.

Spodní část do tvaru L je centrální společná – je zde obývací pokoj, kuchyně. Výhledy jsou monstrózní – z jedné strany na přístav a středověký hrad a z druhé strany na moře a letiště. Horní část je pak ve tvaru T a je pootočená o 45°. Je to právě pro lepší zastínění a tepelný výkon budovy. Severní průčelí budovy je téměř slepé, s minimálními otvory. Tím hlavním je vchod do domu. Tomu sever nevadí a navíc je víc chráněn i před zraky z ulice.

Nosná konstrukce domu je z litého betonu. Následně je vyplněna pórobetonovými tvárnicemi Ytong a doplněna 100mm polystyrenem na zateplení. Okna jsou v hliníkových rámech a mají dvojité zasklení s vysokou tepelnou odrazivostí.

Mohlo by vás zajímat

Mohlo by vás zajímat

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Architektura
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,architekt.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce showroomu zdravotnických přístrojů, Rekonstrukce bytu, nová koupelna a WC, Rekonstrukce kanceláře/ateliéru.