V roce 1974 koupili manželé Bill a Sunny Empieovi tento rozlehlý pozemek uprostřed pouště. Byl levný a především je tu soukromí. Na míle daleko není jediný soused. Také, kdo by tady chtěl bydlet. Manželé ano. V roce 1980 tak architekt Charles Chuck Johnson na jejich přání postavil uprostřed této přírody něco, co je dnes v mnoha knihách o architektuře, co se nazývá jako nejzajímavější dům Ameriky apod. – Boulder House.

Dům je postavený mezi ohromnými žulovými balvany. Šedesát procent stěn tvoří právě balvany, zbytek jsou standardní stavební materiály. Žulové stěny se prolínají se sklem, cihlami, štukem i dřevem. Jeho předností je stálé klima, které by uprostřed pouště někdo jen těžko čekal. Žulové bloky působí mnohem lépe jako chlazení než cokoli jiného, naopak v chladných ránech je to dokonalý izolant, protože prostě nedokáže promrznout.

Dům je zvláštní i tím, jak do něj proniká světlo. Ano, jsou tu klasická okna. Jsou tu i prosklené stropy, protože některé místnosti by byly příliš tmavé. Ale jsou tu i prostupy světla tenkými liniemi mezi balvany, které dávají interiéru další osobitý rozměr.

Dům o podlahové ploše přesahující 400 m² i s velkým golfovým hřištěm je nyní na prodej. Majitelé tu již nějakou dobu nežijí a dům byl pronajímán pro oslavy, akce, svatby apod. Cena je stanovena na 4,2 milionů dolarů, tedy 107 milionů korun. Zdá se vám to moc? Tak si uvědomte, jak ceněný dům to po architektonické stránce je. A dokonce i po historické, protože součástí žulových kamenů je archeologické naleziště i se starověkými petroglyfy.