V novozélandském Aucklandu se objevila zakázka, která je na první pohled dost těžko řešitelná. Collingridge and Smith Architects ale do toho šli a udělali z plochy zdánlivě obtížně zastavitelné místo, kde budou děti trávit rády své volné chvíle.

Základem všeho jsou dva chráněné stromy – anglický dub a pohutukawa. Jak symbolické v této multikulturní krajině, kde spolu žijí domorodci s přistěhovalci. Symbolické i pro využití tohoto pozemku – přání bylo zastavět místo dětským centrem, které by nečinilo rozdíly v barvě pleti a původu, stejně jako to nedělá příroda s těmito stromy.

Architekti museli tedy stromy ponechat. Navíc museli dům v obchodní zóně nějak ochránit od okolního ruchu, nechat mu dost místa, ale nezastavět zase moc plochy, kde by si děti mohly hrát...

Vznikla dřevostavba, která je ve tvaru půlměsíce. Uvnitř je jak herna, tak pokoj s dětskými postýlkami pro nejmenší, kuchyně i odpočívárna pro rodiče. Venku pak jsou krásné dřevěné prolézačky a hrací koutky oddělené od sebe dřevěnými ploty. Tvar budovy navíc zamezuje přehřívání a poskytuje dětem stín, stejně jako ty stromy.