Daný rodinný dům je klasický, s dispozicemi, které poměrně dobře fungují. Hlavním cílem projektu bylo vytvořit dvě nové místnosti v prostoru verandy. Stávající veranda byla pro svou malou šíři obtížně využitelná, navíc pro rodinný dům se zahradou nemá otevřená veranda takové použití, jako u bytových domů.

Uzavřením a mírným rozšířením tohoto prostoru vznikne smysluplná místnost, která současnému provozu domu chyběla. Hmota nástavby je od stávající části opticky oddělena změnou materiálu. Smyslem bylo jasně oddělit nové části od původních, a tak podtrhnout estetické kvality jak stávající hmoty, tak navržených částí. Dřevěný obklad tak jednak chrání části domu, které jsou nejvíce namáhány povětrnostními vlivy, a jednak zjemňuje materiálově těžší části. Vertikální dřevěný obklad je provětrávaný a skrývá zateplení jak v části nástavby, tak v prostoru stávajícího schodiště.

Aby bylo v domě stále dost světla, jsou zde navrženy i průhledné plochy v zastřešení. Světlo vpuštěné takto do prostoru pak vytváří pocit vzdušnosti a lehkosti.

DALŠÍ PROJEKT ARCHITEKTONICKÉHO ATELIERU HLADÍK SI MŮŽETE PROHLÉDNOUT V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 7/15, KTERÝ JE PRÁVĚ NA STÁNCÍCH. OBJEDNAT SI SAMOSTATNÉ ČÍSLO NEBO SI ROVNOU PŘEDPLATIT ČASOPIS MŮŽETE ONLINE, E-MAILEM NEBO TELEFONICKY PODLE INSTRUKCÍ UVEDENÝCH ZDE

Řešení domu také vychází z orientace ke světovým stranám. Fasády orientované k severu tak budou zatepleny, u jižních toto není nezbytné. Ve stejném duchu je navrženo i nové stání pro auto, hlavní vstup do domu, zastřešení prostoru před bazénem, zahradní domek, zábradlí na balkónu a nové oplocení. Zadní vstup do zahrady byl dřevěným schodištěm a roštem přizpůsoben úrovni zahrady pro pohodlnější přístup. Dům těmito drobnými úpravami získá moderní výraz a zlepší se celkový komfort bydlení.

Architektonický atelier Hladík

Architekt Tomáš Hladík vyrostl a vystudoval architekturu v Brně. Architektonický ateliér však založil v Kolíně, kam se odstěhoval s rodinou. Věnuje se návrhům rodinných domů a rekonstrukcím historických staveb, kostelů a podobně. Rád vytváří i drobnější věci, interiéry a venkovní úpravy pro lepší vnímání architektury jako celku bez zabřednutí do úzké specializace, která člověka obírá o možnost nadhledu.

www.architekt-hladik.cz