Především vás musíme upozornit, že jde z drtivé většiny o anglicky psané knihy. Takže musíte umět tuto řeč, abyste se mohli do knih začíst. Ale tyto looky nabízejí tak ohromný potenciál, že tu najdete i vyloženě obrázkové inspirativní čtení, stejně jako třeba stará čísla zahraničních časopisů o bydlení apod.

A co vám nabízíme? Nic menšího než třeba Encyclopedia of 20th-century architecture. Nabízí ho ve svém portfoliu BookRix. Nabídka je však na tomto portálu široká. Zkuste vyhledávat slovo architecture (což je univerzální rada pro všechny další naše tipy) a uvidíte, co najdete.

Možná ještě větší nabídka je na serveru Book&pdf.com. Tady najdete takové věcičky, jako je Architecture: The Making of Metaphors by Barie Fez-Barringten. Vše si můžete stáhnout ve formátu pdf do svého počítače nebo čtečky. Ale jsou tu i vyloženě odborné texty, jako například o architektonických výkresech, principech plánování vodních zdrojů v architektuře apod. Výhodou je, že tu najdete i knihy jiných jazyků, jako například němčinu.

Kam dál?

Pojďme si pěkně heslovitě některé další portály představit:

  • Getfreeebooks: Nevelká nabídka, ale zato taková, kterou jinde volně ke stažení nenajdete
  • Project Gutenberg: Přes 49 000 volných knih představuje tenhle malý projekt. Mezi nimi jsou i samozřejmě architektonické knihy, takže si tu můžete stáhnout Johna Ruskina – The Poetry of Architecture
  • E-booksdirectory: Zde stáhnete knihy z různých zdrojů, třeba i z Projectu Gutenberg. Jde většinou o historické knihy, takže tu najdete i data vydání jako 1908, 1888 apod.
  • Archive: Méně přehledné, ale zato ohromující množství knih a textů o architektuře
  • Archdaily: Internetový portál o architektuře nabízí velké množství architektonických průvodců po městech světa