Zadavatel a jeho přání

Firma PETRA Ratíškovice se zabývá dřevem. Těží ho, zpracovává a také znovu vysazuje lesy, aby se koloběh nepřerušil. Sídlí stylově v bývalé hájovně přímo u lesa na kraji obce se 4 tisíci obyvateli. Hájovna už ale potřebám firmy nestačí, a tak vypsala soutěž na rekonstrukci a přístavbu. Zadání bylo velmi konkrétní. Zrekonstruováním původního sídla a další přístavbou vytvořit 4 kanceláře, z nichž do každé se vejde 5 zaměstnanců.

Řešení, které předčilo zadání

Architektům ze studioLIBRE se zadání, které obsahovalo přesný počet kanceláři i jejich kapacitu, zdálo příliš omezující. A tak vymysleli řešení, které je daleko flexibilnější a bude vyhovovat, i když se počet zaměstnanců a potřeby firmy v budoucnosti změní. Jako přístavbu ke staré hájovně navrhli zastřešenou halu rozdělenou lehce přemístitelnými příčkami. Kanceláře tak mohou být buď typu open space, nebo rozdělené až do 8 samostatných místností po 5 lidech. V budově se dokonce počítá s prostorem pro malou školku. Většinu zaměstnanců totiž tvoří ženy, kterým příležitostné hlídání potomků hodně pomůže.

Propojení starého a nového, vnitřního a vnějšího

Návrh vychází vstříc i přáním zaměstnanců firmy. Pan majitel je milovník historie, a tak jeho kancelář zůstala v hájence, která je citlivě zrekonstruovaná s respektem k tradičnímu stavitelství. Naopak většinu zaměstnanců nadchla nová přístavba – jednoduchá moderní dřevostavba, kde díky velkým proskleným plochám mají pocit, že les je opravdu na dosah. I když sedí v moderní kanceláři s veškerými vymoženostmi 21. století. Atmosféra kanceláří a jednacích místností se spolu se scenériemi za okny mění během dne i během ročních období.

Hájovna s novou přístavbou jsou provozně propojené, lze mezi nimi jednoduše přecházet a díky modernímu technickému řešení ekologického vytápění a větrání je v obou částech po celý rok příjemná pohoda vnitřního prostředí.

Další návrh studiaLIBRE

Ekologický provoz a obnovitelné materiály v praxi

Použít dřevo jako základní materiál se v tomto případě nabízelo. Nejenom že jde o materiál obnovitelný, je to zároveň předmět podnikání společnosti. Není tedy problém ho získat z místních zdrojů. Dalším ekologickým prvkem je tepelné čerpadlo, kterým bude objekt vytápěný. Systém vytápění a větrání je navržen velmi úsporně, což se projeví na nákladech i šetrnosti k přírodě. Celé pojetí stavby je tak v souladu s filozofií firmy, která se snaží být odpovědná k přírodě i krajině.

studioLIBRE

Architekti Robert Jelínek a Jiří Vojtěšek spolupracují na projektech novostaveb i rekonstrukcí nejen firemních sídel po celé republice. Na podkladu zadání hledají taková řešení, která splní jak veškeré požadavky klienta, tak také nabídnou širší uživatelské možnosti, zvýšenou kvalitu a větší efektivitu uspořádání. Při své práci vycházejí z přání klientů a návrhy přizpůsobují místu, kde stavba stojí nebo bude stát.

Výsledkem jejich práce jsou domy, které s místem souzní a v ideálním případě jeho kvality pomáhají pozvednout.

www.studiolibre.cz