Klasická italská vila se vyznačuje romantickou fasádou, velkými okny shlížejícími na jezero, elegancí, pohodou. A nesmíme zapomenout na velmi tradicionalistický styl. Jenže studio Arkham dostalo za úkol tuhle vilu předělat. Revitalizovat, upravit, dostavět, zmodernizovat. Ne zvenčí. Pěkně zevnitř.

Podívejte se, jak se to povedlo. Hlavní část budovy je probourána na dvě patra a prochází tudy jen lávka pro přechod mezi dvěma částmi. Hlavní obývací prostor se rozevírá v části, kde je původní přístavba vyvýšené terasy, kde stačilo vytvořit velká okna a otevřít prostor do světa.

Prostor není členěn. Jsou tu jen definované části pro odpočinek (velká sedačka), hudbu (prostor s klavírním křídlem a dalšími hudebními nástroji) či kuchyni, která je vlastně celá na jednom ostrůvku. Vše se prolíná a vytváří jeden ohromný prostor. Teprve za nimi je stěna z šedých panelů, ve které se skrývá zajímavé řešení společných sociálních zařízení. V úzkém tunelu jsou tu za sebou toalety i koupelna, šatna i spíž.

O kousek dál v domě je pak skleněná přístavba zimní zahrady, pod kterou se ovšem neskrývá zahrada, ale velký bazén, kulečníkový sál a také sauna, vířivka apod.

Po schodech nahoru se vystoupá do soukromé části, kde najdeme ložnice, velké koupelny majitelů, ohromnou šatnu apod. Vše ve velmi moderním stylu – jak v tvaru, tak i v barvách.

Foto: Marcello Mariana