V Časopisu Dům&Zahrada 2/16 vám přinášíme v rubrice Mladá architektura náhled do plánů studia Hnilička Architekti, kde připravují rekonstrukci Dobřichovické zemědělské usedlosti na kulturní centrum s divadlem. V rámci propojení časopisu s tímto webem vám zároveň nabízíme pohled na již postavený rodinný dům, který stojí ve vilové zástavbě Ruzyně a Liboce.

Půdorysný tvar do písmene U obklopuje venkovní terasu, nabízející pobytový prostor s vysokou mírou soukromí. Dům tímto směrem hledí přes zahradu k oboře Hvězda, která je v jeho těsné blízkosti.

architektura

Objekt připomínající nepravoúhlý krystal v zeleni zahrady je dvoupodlažní, částečně podsklepený, s plochými střechami a střešní nástavbou. Ústřední roli hraje v přízemí obývací pokoj, který velkými okny propojuje přední a zadní zahradu. Dále se v tomto podlaží nachází kuchyň s jídelnou a pokoj rodičů. První patro je vyhrazeno pro děti. Jejich pokoje mají výstup na střešní terasu. Výrazné materiálové řešení interiéru, užití pohledového betonu v kombinaci s dubovým dřevem, dává vyniknout přirozené kráse materiálu.

Pavel Hnilička Architekti

Zásadním kamenem architektonické kanceláře Pavla Hniličky je tvorba „krásných budov“. Budov, které aspirují na nadčasovost a zároveň přidávají možná tu nejdůležitější hodnotu – opravdový umělecký výraz jak exteriéru, tak interiéru domu. Výsledek však musí být kvalitní. Proto kancelář nabízí vše od návrhu až po autorský dozor stavby.

www.hnilicka.cz