Představujeme vám nápaditý dům s méně nápaditým jménem. Navrhli ho v ateliéru T38 Studio v New Yorku a dali mu jméno HDJ 89. To ovšem neubírá nic na jeho drobné myšlence, která dává bydlení nový rozměr.

Základem je vlastně složenina jakýchsi dvanácti stejně velkých kvádrů. Šest v dolní části, šest v horní. Tím se vymezí základní prostorová struktura. A teď začíná hra se světlem. Fasáda s prolamovanou konstrukcí má jen malá okna. Není zapotřebí větších, vždyť dům stojí v Tijuaně, tedy v místě s celkem silným slunečním zářením. Takže nepřímé světlo je lepším nápadem.

Fotogalerie domu

Proto v centru domu je vyříznutý střed, a vzniklo tak patio, které vnáší do domu světlo. V jeho středu pak je v malém vodním prvku zasazen strom. Z něj pak vytéká potůček odstraněným dolním středním kvádrem na stranu odvrácenou od ulice. Voda pak vtéká přímo do bazénu, který odděluje dům od svahu, ze kterého je nádherný výhled na město.

Celý koncept je jednoduchý, vzdušný a světlý, i když okna nejsou nijak ohromná. Vnitřní uspořádání pak potvrzuje všechny tradiční koncepce – dole společná část, tedy kuchyně s jídelnou a obývací pokoj. Nahoře pak soukromé pokoje.

Dům je zvláštní i svou garáží. Není tu totiž žádná. Před domem je naopak velké betonové zastřešení, které sleduje výšku poloviny domu, takže mu nepřekáží. Jeho čtrnáct metrů velké rozpětí pak vytváří přístřešek pro čtyři vozy.

  • Autor: T38 Studio
  • Zastavěná plocha: 295 m²
  • Stavba: 2013-2014
  • Foto: Fran Parente