Tektonika, materiály, kompozice, skladba… Vše je zapotřebí zvážit, když se jedná o starý dům, který je třeba zrekonstruovat. Jen málokdo se dokáže odpíchnout od zakořeněné vize klasické rekonstrukce a zajistit prostoru moderní tvar. Jen málokdo dokáže být tak vizionářský a přesvědčit ostatní, aby také byli vizionáři s ním. Francisco Reina ale dokázal vše. A vznikl dům s přesahem jak do minulosti, tak do budoucnosti. A odborníci jej oceňují. Vždyť v roce 2005 získal cenu v Idea competition, o čtyři roky později byl ve finále Historické architektury a stejně tak se dostal do finále soutěže Sevillské asociace architektů za roky 2006-2010.

Pojďme se tedy společně podívat, co členy architektonických porot tak nadchlo. Především to, že do domu, jeho fasády a základního celku nebylo zasaženo. Především se jedná o výstavbu nového patia a jeho napojení na staré prostory. Pak je tu ještě několik moderních horizontálních průhledů na náměstí, na katedrálu apod., které nechávají nově vstoupit tento krásný svět historie přímo do budovy.

Patio pak v sobě spojuje prvky bílého dřeva a skla. Mřížování dřevěnými pruty ředí přechod mezi patiem a interiérem. Vytváří meziprostor a nechává sice vniknout světlo do interiéru, ale zároveň prostor ohraničuje. Celá přestavba či vestavba, jak by se dala nazvat, má výrazné zaměření na funkcionalitu, která danými skleněnými prvky či dřevěným obložením není nijak narušena. Naopak. Přetváří funkční interiér na estetický interiér.

Foto: Fernando Alda