Villa N od Architettura Matassoni, tedy od bratrů Leonarda a Alessandra Matassoni by mohla být považována za pravé architektonické požehnání. Módní návrhář s rodinou měl požadavky, jež nastartují invenci jak vysokooktanový benzín závodní motor. Chtěl mít hlavně pravé úhly, bílou barvu, netradiční řešení a velký prostor.

Tak například zastavěná plocha domu je 1194 m², což je opravdu hodně na rozmáchnutí architektů. A pravé úhly, netradiční řešení – skutečně dokonalé požadavky. A tak architekti vytvořili objekt, kde bylo možné pracovat nikoli s objemem, ale s plochami. Jaký je rozdíl? Podívejte se sami. Prostě objem je dán pokoji, ale plochy z betonu či žuly vytvářejí nové perimetry a vnímání hranic.

Podívejte se třeba na celkovou koncepci. Vše je soustředěno na centrální patio domu. Kolem něj se pohybuje veškerý život domu. Vysoké bambusy vnášejí do jednolitě bílého interiéru prvek přírody a jakéhosi chaosu. V pravoúhlém uspořádání všech ploch je zeleň skutečně jediným nepořádkem.

Z centrálního prostoru směrem ven vystupují jednotlivé pokoje, které jsou odděleny tu netradičním výškovým členěním, tu příčkou svislou. Dveře jsou jednoduché – bílé, bezfalcové, osvětlení je skryté v podhledech a doplněné hranatými bodovými světly.

I exteriér je pravoúhlý, že by se o něj člověk pořezal. Třeba vchod do domu je řešen buď po žulovém schodišti do prvního patra, tedy společenských částí, nebo po žulovém chodníčku vetknutém ve vodním prvku do přízemí, k návštěvním pokojům a velkému bazénu.

V celém domě nefunguje žádné pravidlo souměrnosti či rytmizace. Prostě tvorba pro základní pravidlo – vše je dovoleno a je podřízeno efektu a zajímavosti.