To, co dnes uvidíte, je důsledkem, když klientem i architektem je jedna a tatáž osoba. Majitelem je totiž uznávaný architekt Albert Vanleysen. Vila stojí nedaleko belgického města Hasselt a na svém místě je už několik desítek let. Majitele fascinovala její krása typická pro sedmdesátá léta. A tak zde chtěl bydlet. Ale potřeboval dům přestavět tak, aby byl kvalitní, moderní a měl spousty úložných prostor. Navíc stavba neměla nijak omezovat běh života v domě.

To jsou požadavky opravdu velmi náročné, aby byly vyřešeny velmi jednoduše. Směrem do zahrady byla vylomena zeď, kterou nahradila ohromná okna. Rozvržení domu pak bylo uzpůsobeno modernímu pojetí. Tak například byla stržena zeď rozdělující jídelnu a obývací pokoj, a naopak byla jídelna obklopena z druhé strany výklenkem, který vytyčuje její hranice.

Požadavek na velké úložné prostory nakonec vyústil do velkého konceptu posuvných stěn. Tak například je tu domácí kancelář. Ta je hned vedle kuchyně, ale pokud není zapotřebí, je zavřena za posuvnou stěnou. Stejně tak je možné rozdělit i další prostory domu, a vytvořit tak propojenější či intimnější prostředí. Požadované odkládací prostory byly vytvořeny ne vloženými skříněmi, ale vytvořením příček a projekcí nových prostor, které slouží jako šatny či komory. Vestavěné skříně jsou v domě vlastně jen dvě – celá obývací stěna v sobě skrývá odkládací prostory, ovšem za velkými bílými dveřmi. Druhá je v ložnici majitelů. Postel v prostoru obklopuje ze dvou stran právě velká vestavěná skříň v bílé barvě.

Podlahy jsou v přízemí vytvořeny velkoformátovou dlažbou, v patře pak dubovými prkny. Nábytek do detailu propracovaný je v bílé barvě nebo v tmavém odstínu wenge. Jen koupelny jsou obloženy kompozitními materiály pro jejich lepší údržbu.

  • Architekt: UAU collectiv
  • Podlahová plocha: 610 m²
  • Stavba: srpen 2013 – únor 2014
  • Foto: Philippe van Gelooven