A tak vám představujeme dům, který vyšel právě z takových požadavků. A jim se museli architekti Luigi Rosselli a Edward Birch přizpůsobit.

Vytvořili dům, který je vlastně dvojnásobný. Spodní část cihlově červeně omítnutá má vzhled moderního domu. Velké okno na terasu, do zahrady a k bazénu je prostě tradiční pro jakékoli moderní domy. Jenže tady je zastřešeno horním prvním patrem. Balancující dřevěná část vzpomíná na tradiční stavitelství této australské oblasti. Obložení dřevem skrývá silné tepelné izolace, aby slunce nemohlo příliš vytopit interiér. I okna mají tradiční dřevěné okenice, které se v australském žáru osvědčily. Spodní část pak tato vrchní příjemně stíní.

Možná se vám exteriér domu nebude tak líbit, přece jen středoevropský vkus je trochu jiný. Ale podívejte se do interiéru. Tady práce s tradičními materiály – dřevem a kovem dospěla do dokonalosti. Krásné odhalené krovy se zdůrazněnými vazníky nebo knihovna z tmavého ořechového dřeva s policemi místy krytými mosaznými výplety. Je to moderní, a přitom retro. Stejně tak můžeme hovořit i o velké kuchyni, kde klasické šedé skříně doplňují moderní spotřebiče, efektní ostrůvek s křížovými poličkami nebo moderní modrý stůl.

Rádi bychom také upozornili na několik zajímavých detailů. Třeba na malá čtvercová okénka, které se dají vyklopit, a nechat tak vanout interiérem čerstvý vzduch. V současné době je velkým problémem právě snaha o co největší okna v domech, kde se ovšem pak zapomíná na možnost řízeného větrání – buď otevřené dveře naplno, a pak je v domě přímo vichr, nebo nic jiného. Malé průduchy, které nechají řízeně proudit vzduch, najednou vymizely.

Další drobnost – všimněte si, že nikde v interiéru nenajdete televizi. I to bylo přání zadavatelů. Třetí a poslední poznatek – všimněte si elektrického grilu pevně vestavěného do obvodové zdi.

Foto: Edward Birch a Justin Alexander