Kdybyste jeli po řece Hudson proti proudu, dostali byste se po několika desítkách kilometrů až do vesničky Rhinebeck. Není ničím výjimečná. Nikde se o ní moc nepíše. Jen 7000 obyvatel je v porovnání s nedalekým gigantickým New Yorkem jako samota u lesa. Ale na skutečné samotě ještě za obcí se pak rozkládá pozemek o rozloze 10 hektarů. A právě tohle je nejslavnější místo celého Rhinebecku.

V roce 1985 si zde architekt Steve Mensch postavil dům s vlastním vodopádem. Není to žádná zahradní fontánka, ale skutečný vodopád na řece (pozor – není to Hudson), který má osmnáct metrů na výšku. Na jedné straně pak na vysokém betonovém soklu stojí dům, který je naprosto dokonalým místem pro odpočinek, relaxaci a inspiraci. Steve Mensch v něm pracoval mnoho let a vytvořil v něm většinu svých domů.

Nyní je dům za téměř 9 milionů dolarů (225 milionů korun) na prodej. Nový vlastník v něm získá unikátní místo pro život, kde třeba bude domek pro návštěvy s dvojicí ložnic, kuchyní a jídelnou situovanou do samostatného pavilonu apod. Základ konstrukce je dřevo, sklo a plech. Ten byl vybrán pro jeho patinu, která se přizpůsobuje okolní přírodě. Zajímavostí je, že přístup k domu je prezentován jak po silnici (je zde venkovní stání i garáž), tak i po vodě. Ano, dům má na říčce i vlastní molo.

Foto: Houlihan Lawrence