Výběrové řízení vyhrála firma, kterou u nás už známe dost dobře – Luigi Rosselli Architects. Vyhrála s třípatrovou vilou s oblým jedním rohem, velmi působivým prosklením s tenkými rámečky a řekněme až starosvětským konceptem interiérů.

Dům, který vidíte, je vlastně rekonstrukce. Architekti navrhli kompletní rekonstrukci jako lepší variantu pro snížení uhlíkové stopy, kterou na téhle planetě zanecháme. A to se majitelům líbilo. Ostatně i návrh byl přijat s nadšením.

Dům je jen pár kroků od moře. Majitelé chtěli mít dům u pláže, a ne na pláži. Chtěli mít dům sofistikovaný, elegantní a plný umění. Místo, které bude pro lidi, a ne třeba pro auta. Třeba tenhle požadavek byl splněn tím, že venku není jediné parkovací místo a garáž je skryta v podzemí. Místo parkovacích venkovních stání je tu zahrádka plná skulptur a zeleně.

Interiér domu je plný zákoutí, míst pro odpočinek a vychutnávání umění. Ostatně sochy a obrazy rozmístěné po celém domě potřebovaly jednu z nejnáročnějších částí celé stavby – speciální sofistikované osvětlení. Nás ale zaujaly detaily, které bychom přiřkli, kdybychom nebyli v Austrálii, prvorepublikovým vilám. Podívejte se třeba na detail zábradlí na schodišti, oblé výplně oken, až filigránové kovové zastínění oken pomocí posuvných okenic…

Foto: Justin Alexander, Edward Birch