Místo pro svůj vysněný rodinný dům hledal Karel Myšák pět let. Pozemek v obci Mniší, který leží na úpatí kopce s oborou a nádherným výhledem na Beskydy, se mu vždycky líbil. „Ve chvíli, kdy jsem se dozvěděl, že se prodává, jsem ho bez váhání koupil. Už když jsem na něj vkročil poprvé, věděl jsem, že zde chci postavit něco zcela mimořádného, dům, do nějž vložím své více jak dvacetileté životní zkušenosti z oboru stavebnictví a výroby okenních výplní,“ říká majitel firmy na výrobu oken DEC-PLAST, když ukazuje zcela novou konstrukci oken, vyvinutou speciálně pro jeho dům.

Při přípravě projektu oslovil brněnského architekta Lukáše Tecla z Atelieru T&F. „Pan Myšák obdivuje brněnskou funkcionalistickou vilu Tugendhat, líbila se mu jedna z mých realizací – dům, který byl postaven zcela v souladu se zásadami funkcionalismu,“ vysvětluje Lukáš Tecl.

Exteriéry domu

Zadání pro architekta, který měl k dispozici velkorysou užitnou plochu 337 m2, znělo: vymyslet projekt, který bude otevřený jihozápadním směrem – k panoramatickým výhledům na okolní kopce, s prostorem rozděleným na společenskou a soukromou část, aby soukromá část byla situována na východ tak, aby každý nový den začínal s vycházejícím sluncem.

„Od počátku mi bylo jasné, že dům budou tvořit tři základní materiály – kámen, dřevo a sklo – tak, aby stavba působila harmonicky,“ vzpomíná Karel Myšák.

Společenskou část tvoří v přízemí kuchyň, jídelna a obývací prostor, na který volně navazuje zádveří a toaleta. Soukromou část tvoří v přízemí ložnice propojená s koupelnou, šatnou a schodištěm do prvního poschodí, kde se nacházejí další ložnice, koupelna, šatna a pracovna, která se může změnit v dětský pokoj. V suterénu domu je letní kuchyň s venkovním posezením a také sauna, která navazuje na spodní koupelnu s masážním boxem a toaletou.

Interiéry domu

Objekt má kromě obytné i další funkci – majitel domu a zároveň firmy na výrobu oken ho využívá jako showroom pro své klienty, aby jim tak mohl ukázat své výrobky v praxi.

Důležitou součástí zadání bylo použití soudobých moderních postupů a technologií. Dominantou jsou okna Winstar, jejichž skla zaručují vysoké solární zisky. Hliníkový rám má vysokou stabilitu, a tím umožnil konstruovat velké otvorové prvky s dřevěnými křídly, které dotváří celkový elegantní vzhled. Finální úpravu tvoří z východní strany speciální grafitová fasádní omítka firmy Caparol. Dalším výrazným prvkem, který se významně podílí na vzhledu domu, je moderní fasádní odvětrávaný obklad Twinson Premium. Stejný materiál, jen v terasové úpravě, byl použit i pro obložení bazénů, na přilehlou terasu, na schody a i pro molo, které zasahuje do jezírka.

Dům je vybudován v nízkoenergetickém standardu. Úspory energií jsou dány solárními zisky z prosklené jihozápadní stěny, podlahovým vytápěním v kombinaci s tepelným čerpadlem a rekuperační vzduchotechnickou jednotkou, která je vybavena zemním filtrem. Dům je doplněn stropním pasivním chlazením – chlazení zajišťují zemní vrty.

ATELIER T&F

Brněnský architektonicko-inženýrský projekční ateliér, v němž architekt Lukáš Tecl vykonává funkci jednatele, vznikl v roce 2009. Má za sebou množství realizací. Jeho záběr je široký, zahrnuje interiéry, obytné domy i občanské stavby a průmysl.

Další projekty ateliéru

  • Text: Marie Lucová
  • Foto: Martin Vejrosta