Velvyslanecká čtvrť v Pekingu má velkou rozlohu. Za zastupitelstvími jsou tu soukromé domy velvyslanců a pracovníků velvyslanectví. Je to vlastně ohromná čtvrť s vlastními obchody, školami a kompletním zázemím. Uvnitř pak najdeme i zcela nový dům holandského velvyslance, který je projektem rotterdamského Kraaijvanger Architects.

Dům je zařízen tak, aby jej bylo možné obývat i v něm pracovat zároveň. Jde vlastně o dvoukřídlou budovu, kde jedna část je soukromá. Na vzdálenějším konci jsou ložnice pro co největší intimitu a směrem k druhému křídlu se nabalují technické místnosti, koupelny a nakonec i kancelář velvyslance.

Přes velkou zimní zahradu, která je zelená i v suché a tuhé místní zimě, se prochází do společensko-pracovních míst. Zde je dostatečný prostor věnovaný rituálům svázaným s příchodem – odebírání kabátů, představování, přípitek či kniha návštěv. Následuje velký přijímací pokoj, intimní salonek i velká jídelna.

Otevřené prosklené prostory shlížejí do dokonale vytvarované zahrady. V ní „teče“ suchá řeka tvořená ze štěrku, oblázků, kamenů i lávových balvanů. Samozřejmostí je množství zeleně – od starých vzrostlých stromů, přes rychle rostoucí bambus, až k extenzivní výsadbě. Zelené ostrůvky nahrazují i výhledy na vysoké ploty, které jsou tu obvyklé.

Při nepřízni počasí je možné usadit návštěvy i na terasu, krytou samonosnou střechou s velkým přesahem.

Foto: Christian Richters