GENS association libérale d'architecture se v tomto alsaském městečku rozhodli nejít proti proudu. Vytvořili dům, který zcela zapadá do okolní zástavby. Jednoduchý dům se šikmou střechou je podobný tomu sousednímu. Vlastně z dálky byste je nerozeznali. Stejná střecha, stejný štít, stejná barva.

Jenže se postavte k nim na zahradu a poznáte, že všechno je vlastně jinak. Tenhle dům má totiž jednu stranu celou prosklenou pod velkým přesahem štítu. Interiér je tak hodně prosvětlený, ale není přehřívaný.

To nejdůležitější je ovšem uvnitř. Ohromující. Tenhle dům má totiž celý krov odhalený a je zespodu na něj vidět. Ohromná masa trámoví nad hlavami působí jako katedrála. Lze na ni i vyšplhat na drobný mezistupeň. Ve štítu je i velké okno, které osvětluje interiér shora. Ale nečekejte, že by tady byly nějaké pokoje apod. Jde o maličký domek pro dva lidi, který vyznává otevřenost. Vše se tedy odehrává na jedné velké ploše přízemí, kde najdeme kuchyni, obývací pokoj i ložnici. Vše bez dveří. Jen ve vybetonované zadní části najdeme koupelnu.

Foto: Ludmilla Cerveny