Skladovací prostory mají jednu zásadní výhodu – jde o volný prostor, se kterým se dá dělat prakticky cokoliv. Samozřejmě chybí rozvody, zateplení konstrukcí a podobně, nicméně vše lze snadno doplnit přesně podle aktuálních nároků. A sklad přetvořit pro bydlení.

Dům je umístěný ve svahu. Velká okna směřují k jihozápadu do zahrady, naopak severovýchod je uzavřený kvůli sousednímu parkovišti. Vnější omítnuté fasády jsou doplněny dřevěným obložením. To je jen v místech, kde je více chráněné před povětrnostními vlivy, a tak by mělo vydržet podstatně déle.

Zajímavé je i řešení obytné terasy v několikastupňovém rozčlenění, kde se prolínají komunikační prostory s místy pro výsadbu květin, sedačkami a vše uzavírá bazén. Terasa je podle návrhu stíněná, a to buď látkovými markýzami, nebo dřevěnou pergolou, aby nedocházelo v letních měsících k přehřívání interiéru.

Pohled do interiéru ukazuje, že skutečně velká prázdná plocha je hotové požehnání pro návrh. Logické rozmístění jednotlivých místností doprovází příjemně navržené prosklení. Například prostorná kuchyně s ostrůvkem má velkoformátové okno nad pracovní deskou a horní skříňky tu tedy nahrazuje boční blok vysokých vestavěných skříní.

Zajímavým prvkem jsou i vestavěné skříně mezi okny s dřevěnou výplní, která se prolíná i do na míru dělaného lustru nad jídelním stolem.

+arch / Ing. arch. Adéla Palová, Ing. arch. Jan Pala

Ateliér +arch vznikl jako rodinná firma ještě za studií. Po cestách přes Prahu, Moravu a italský Janov jsme se usadili tam, kde by chtěl žít každý, tedy v Českých Budějovicích. K zadáním a svým klientům přistupujeme s nadšením z tvůrčí činnosti, ale také s respektem a zodpovědností, neboť architekturu chápeme jako službu klientovi i zásah do společného prostředí nás všech. [www.plusarch.cz](http:// www.plusarch.cz/ "")

Pokud se vám návrh líbil, další zajímavý koncept od ateliéru +arch najdete na stránkách časopisu Dům&Zahrada 7/16. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne@astrosat.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 840 336 459. Volání na bílou předplatitelskou linku je zpoplatněno zvýhodněnou sazbou 1,60 Kč včetně DPH za započatou minutu volání z pevné linky. Volání z mobilního telefonu dle tarifu mobilního operátora.