V užším výběru jsou zastoupeny jak velké administrativní komplexy, bytové objekty, veřejné budovy či veřejná prostranství, tak rodinné domy a menší projekty, které ukazují, že architektura je všude kolem nás (např. „Hnízdo“ od Jana Tyrpekla či lesní útulna od Uhlík architekti). Soutěžní přehlídka byla ve svém prvním roce otevřena realizacím za posledních pět let. Mezi nominovanými projekty však byla převážná část děl dokončena teprve v posledních dvou letech (dvacet jedna děl bylo dokončených v roce 2015 a patnáct v roce 2014).

Česká komora architektů oborové ocenění otevřela všem architektům – nejen svým členům, a dala tak šanci novým, mladým tvůrcům. V nominacích mezinárodní poroty jsou tak kromě zvučných jmen, jako je Ladislav Lábus, Josef Pleskot, Petr Hájek, či ateliérů DAM architekti, A69, HŠH nebo Architekti DRNH zastoupeni i veřejnosti méně známí autoři.

V nominacích poroty jsou pokryty téměř všechny regiony České republiky. Kromě tradiční Mekky kvalitní architektury, jakou je východočeská Litomyšl (ta je ve výběru zastoupena hned čtyřmi realizacemi), se porota zaměřila také na dosud méně „ostřílené“ lokality. Česká komora architektů zvýšený zájem českých měst o kvalitní architekturu a spolupráci s odborníky na architekturu a urbanismus velmi vítá. Přesto by však v soutěžní přehlídce ocenila větší zastoupení projektů realizovaných z veřejných prostředků.

Všechny finálové realizace si můžete podrobně prohlédnout na stránkách soutěže. Stačí kliknout na tento text

Děl, která se věnují veřejnému prostoru, je celkem patnáct. Jde o náměstí, řešení předprostorů či zcela drobné projekty. Do ČCA se přihlásily pouze čtyři památníky, přičemž se do užšího výběru žádný z nich nedostal. Společností přitom aktuálně hýbají debaty o určitém procentu z veřejných investic, kterým by se stát musel zavázat k podpoře výtvarného umění ve veřejném prostoru.

Kdo vyhraje, se dozvíme 7. listopadu na slavnostním galavečeru v prostoru pro nové umění – Jatka 78. Na akci budou rovněž vyhlášeny výsledky výjimečného počinu a mimořádné ceny. Úkol to bude jistě nelehký, s řadou děl se však porota seznámí přímo v terénu na začátku září.