Opět se nacházíme v Barceloně ve čtvrti Terrassa. Úzký a dlouhý pozemek tu není ničím výjimečným. A na jednom takovém postavila mladá rodina podle návrhu Llorençe Vallribery (Vallribera Arquitectes) dům. Jednoduchý, řekněme až vizuálně strohý, ale zato účelný a efektivní.

Stavba je pojata jako ekologický dům ze dřeva. Jde o lepené dřevěné CLT panely. Jde o moderní řešení, které umožňuje řešit dělicí stěny jako velmi tenké, a přitom teplé a neprůzvučné. Vnější stavební obálka společně se zateplením extrémně dobře izoluje. Dřevo také uchovává v interiéru ideální klima – vlhkost i teplotu.

Konstrukce snižuje uhlíkovou stopu domu na životním prostředí a zároveň vytváří energeticky nenáročné prostředí, které je možné lehce vytopit či vyvětrat. Toho je docíleno například otevřeným schodištěm, kudy může proudit vzduch v příčně/vertikálním větrání. Stačí otevřít okna v přízemí a ve druhém patře… Aby nebyl interiér v horkém Španělsku přehřátý, jsou na oknech stavitelné venkovní žaluzie.

Ale pojďme se podívat na interiér. Ten je vcelku klasický. V přízemí je kuchyně v jakémsi dlaždicemi vytyčeném prostoru, před kterou prochází centrální chodba vedoucí předsíní od garáže. V prvním patře jsou tři ložnice. Dvě menší jsou pro děti, a jedna pro majitele (trochu zaráží, že je přístupná pouze přes koupelnu). Uprostřed je pak prostor pro hraní a práci. Multifunkční prostor je pak i ve druhém patře a zbytek domu už je pak terasa, od cesty odstíněná děrovaným plechem.

Hlavní dojem celému interiéru dodává obložení dřevěnými prkny. Pak je to univerzálně použitá bílá barva, velmi odlehčené schodiště, které navíc nejde přes celou šířku, jak by mohlo. Velký čtvercový blok vynechaný v jádru domu je totiž připraven pro vestavbu výtahu. Majitelé si totiž ve svých mladých letech uvědomují, že jednou budou staří a dům o tolika patrech by jim mohl způsobovat problémy. Dnes výtah ještě nepotřebují. Až ho potřebovat budou, pořídí si ho.

Související články