Tenhle dům stojí v Mexiku ve městě Jalisco. Typické pro tuto oblast jsou kachličky s modrobílým vzorem. Jsou všude – v domácnostech, v domech, obchodech… A tak Peter Pichler, autor projektu, navrhl a nakonec i provedl obložení domu právě takovými kachličkami. Všechny jsou místní, ručně dělané, takže vlastně tímto podpořil i místního podnikatele, který díky tomu měl práci na dlouhé měsíce.

Konverze domu z roku 1960 jen kousek od Tichého oceánu vytvořila z typického dvoupatrového domu s tmavými kouty a místnostmi netypický dvoupatrový dům, který je světlý, vzdušný a efektní. Už třeba vstupní hala, které byl probourán strop, takže prostupuje skrz celou výšku domu. Dominuje jí ale něco jiného – točité schodiště v obloukovitém krytu.

Dolní část tradičně pokrývá společenská část domu, tedy obývací pokoj, kuchyně, pracovna, koupelna a pokoj pro hosta. Nahoře pak jsou pokoje, koupelny, velká terasa na stranu do ulice a malý balkon na zadní stranu, která ovšem není tak příjemná, protože místo očekávané zahrady tu stojí ohromný betonový blok jiného domu. Všechna okna mají velké lomené a posuvné žaluzie, které dokážou zakrýt interiér před špatným počasím i nepříjemným sluncem.

Interiér je pak v symbióze tmavého dřeva a betonu. Z něj jsou udělané nejen stěny a podlahy, ale i okrasné detaily, jako je jemný stěrkový probarvený beton v koupelně, nebo i nábytek. Podívejte se třeba na betonovou základnu postele do naší fotogalerie.

  • Autor: Peter Pichler Architecture
  • Foto: Oscar Hernandez