Architekt Gerardo Broissin asi moc na rozpočet hledět nemusel. Vždyť dům samotný má podlahovou plochu 700 m2 a na výsledku je vidět, že tady se opravdu nešetřilo. Dům Irekua Anatani (překlad z místního nářečí je Dům pod stromy) je luxusním sídlem, které se však nesnaží za každou cenu ohromit. Je totiž zasazený do zeleně tak, aby se do ní otevíral, využíval ji ke svému obohacení, spolupracoval s ní, a přitom z druhé strany byl její součástí.

Dům je zasazený ve svahu, takže z příjezdové cesty je vidět jen přízemní budova se svislým dřevěným stíněním a zelenou střechou. Zapadá tak přirozeně do lesního porostu.

Z druhé strany se však na jihozápad otevírá velká dvoupatrová prosklená stavba s velkými terasami. Na té spodní je bazén. Horní patro je určeno pro rodinu. Probereme si jej postupně z jedné strany na druhou. Začneme od dvou rodičovských velkých ložnic v jihovýchodním křídle. Oba pokoje mají vlastní koupelnu s toaletou.

Dlouhou chodbou, přivrácenou k příjezdové cestě, se dostáváme k terase, která je vlastně rozdělením od dalšího bloku s dětskými ložnicemi. Ty jsou dvě – pro chlapce a dívku, ohromnými posuvnými dveřmi se mohou spojit s centrálním meziprostorem, který funguje jako herna. Druhá strana domu patří společným prostorám, kde se kopec zatáčí, takže obývací pokoj i jídelna, které ovšem jsou vůči sobě do tvaru L, mají výhled z kopce dolů. I tady je pak krytá terasa, kde je velký stůl, který slouží jako jídelna v pěkných dnech. Ovšem těch pěkných dnů je v této části Mexika dost. Maximální teploty tu totiž jsou 35 °C a minimální 2 °C.

  • Architekt: Gerardo Broissin
  • Lokace: Avandaro, Valle de Bravo, Mexiko
  • Podlahová plocha: 700 m2
  • Foto: Alexandre d’ La Roche