I KODA takový je. Jenže tahle konstrukce je trochu jiná, než používají ostatní. Ti většinou využívají dřevo a konstrukční principy dřevostaveb. Tohle je betonový kvádr. Jde o speciální beton, který je 2-3x pevnější než klasický. Výhoda betonu je v jeho pevnosti, stálosti, bezúdržbovosti. Aby byl navíc panel zajímavý, byla při odlévání použita muchlaná plachta z jachty, která obtiskla do panelu zajímavý vzor.

Betonový skelet ale není ideální pro tepelnou pohodu uvnitř. Takže interiér je celý opláštěný dřevěnými CLT panely, které jsou napuštěné přírodními oleji a jsou paropropustnou fólií odděleny od dalších izolačních vrstev. Tou je speciální silikonová pěna, která dokáže i v malé vrstvě vytvořit stejnou tepelnou izolaci, jako konvenční zateplovací systémy ve velkých tloušťkách. Silikonové panely jsou široké jen 6 cm, ale jejich tepelný odpor je stejný (U = 0.1 W/m²/K) jako u tradičního zateplení, které je osmkrát silnější. Čelní skleněná stěna má čtyřnásobná skla, takže i tady jsou ztráty malé. Naopak příliš prosluněný interiér je také špatný, a tak jsou uvnitř velké závěsy.

Jednoduše, otevřeně

Interiér je velmi jednoduchý. Před prosklenou stěnou je část společná, kde je sedačka a stůl. Za nimi je malá kuchyně v černém provedení. Její součástí je vlastně kompletně všechno, co je v tradiční kuchyni – lednice, sporák, trouba, mikrovlnka i myčka. Kuchyně je vlastně nalepená na boxu, v němž najdeme společné sociální zařízení (sprcha, záchod), skříň i technické zázemí. Nahoře na tomto boxu pak je dvoulůžko.

V technickém zázemí pak je opravdu hodně techniky. Dům je totiž vytápěn tepelným čerpadlem. Interiér pak má kompletně elektronicky řízenou ventilaci. Ale nejen ventilaci. Například je tu výměník tepla i pro šedou a čistou vodu.

Dům má výhodu v tom, že nepotřebuje žádné základy. Jen vyrovnaný, zhutnělý a vodorovný terén nebo patky z betonu nebo oceli. Pak stačí dům připojit na elektřinu, odpad a vodu a dům může fungovat. Umístění domu a jeho zprovoznění je prý záležitost maximálně sedmi hodin.