Po loňské úspěšné premiéře, kterou navštívilo více než 3000 lidí, expanduje festival do dalších měst. V celkem 45 městech probíhá ještě dnes několik desítek akcí, které osobitým způsobem přiblíží architektonické, krajinné a urbanistické souvislosti daného místa. Organizátoři upozorňují, že všechny procházky jsou mezigenerační, vybrané akce jsou vhodné pro rodiče s dětmi, některé proběhnou na kolech a náročným nabídne program i celodenní pěší výlety za architekturou. Většina komentovaných prohlídek potrvá přibližně dvě hodiny, v některých případech i s unikátní možností vstoupit do interiérů vybraných staveb. Více se dozvíte na www.denarchitektury.cz

„Zaznamenali jsme obrovskou odezvu ze strany návštěvníků, což považujeme za pozitivní důkaz zájmu o architekturu. Osobně bych se ráda vydala na setkání s autorem Modlitebny Církve bratrské Zdeňkem Fránkem do Černošic anebo bych vyjela na jednu ze tří procházek po Ostravě a to ať už na setkání s historikem Martinem Strakošem, komentovanou prohlídku první pasivní administrativní budovy v ČR anebo zažít nové Vítkovice s Josefem Pleskotem“, prozrazuje ředitelka festivalu Marcela Steinbachová.

Místa konání:
Beroun, Brno, České Budějovice, Černošice, Davle – Štěchovice, Havířov, Horažďovice, Hronov, Jablonec nad Nisou, Karlovy Vary, Klatovy, Kostelec n. Černými lesy, Kutná Hora, Lanškroun, Liberec, Litoměřice, Litomyšl, Mšeno – Lobeč – Dubá, Náchod, Nymburk, Olomouc, Ostrava, Ostrov nad Ohří, Pardubice, Plzeň, Písek, Poděbrady, Praha, Roudnice nad Labem, Rychnov nad Kněžnou, Semily, Strakonice, Teplice, Ústí nad Labem, Valašské Meziříčí, Velká Bystřice, Vyškov, Zlín, Zruč nad Sázavou, Žatec, Bratislava, Piešťany, Vídeň, Berlín.

Součástí Dne architektury jsou letos také procházky po slovenských městech a exkurze do Berlína. Ve Vídni připraví prohlídky a dílny pro mládež rakouští a čeští architekti a umělci. Občanské sdružení Kruh navíc poprvé nabídne Den architektury formou nevšedních vzdělávacích workshopů určených dětem a studentům vybraných škol, které povedou lektoři spolu s architekty. Pro zastupitele vybraných měst Kruh rovněž organizuje odborné prohlídky – v sobotu 15. září do mekky současné architektury Litomyšle či o měsíc později do Berlína za vzorem zdařilých rekonstrukcí a výstavby památníků obětem 20. století.

Několik procházek, například v Klatovech, proběhne pod vedením hlavních městských architektů mladé generace. „Snažíme se představit současnou architekturu stejně jako upozornit na kontroverzní realizace či záměry. V řadě měst fungují komunity lidí, které se dlouhodobě zasazují o kultivaci svého prostředí“, říká iniciátorka festivalu Marcela Steinbachová.

V hlavním městě proběhne rekordních osmnáct procházek, které povedou krom architektů i umělci a patrioti svých čtvrtí. Návštěvníci pražského programu mohou podniknout exkurzi na tři pražská sídliště - (Solidarita, Prosek, Jižní město), absolvovat cyklovyjížďku za moderní architekturou Prahy 6 a okolí s Milanem Mikuláštíkem či se vydat na dobrodružnou výpravu řekou Rokytkou s architektem Janem Šépkou.