Pozemek s více než 2000 m2 se rozevírá jižním směrem do údolí. Byla by škoda nevyužít tohoto dokonalého prostoru. Byla by škoda uzavřít lidi uvnitř stavby a vytvořit bariéru mezi nimi a přírodou. A tak architekti z de.fakto navrhli stavbu sice tradičních kompozic horských stavení, ale v moderním materiálovém i tvarovém pojetí.

Hlavní hmotu domu tvoří dvě paralelní lodě (menší a větší) se sedlovou střechou, kde čela jsou opatřena posuvnými okny na elektrický pohon, které umožňují v letních měsících otevření prostoru a tím plnohodnotné využití terasy. Tyto lodě spojuje krček bez okenních otvorů obložený vertikálně orientovanými fošnami, a do něhož také při otevření zajíždějí okna.

Horizontálně pak je dům proťat terasou s otvorem pro strom, který vyrůstá ve spodní části ze stolu/květináče. Když prší, je tento otvor opatřený látkovým prstencem, kde se pouhým zatáhnutím vytvoří kónus, po kterém voda stéká přímo do květináče a nikam jinam.

Spodní část může být samostatná bytová jednotka nebo i součást jednogeneračního domu. Záleží na výběru majitele. Každopádně obě patra mohou mít vlastní vchod.

Návrh počítá s využitím tepelného čerpadla a teplovzdušného vytápění s rekuperací.

de.fakto

Pražský ateliér de.fakto tvoří tým architektů, projektantů a interiérových designérů pod vedením architektů Martina Sladkého a Filipa Hejzlara. Ateliér se zabývá individuálními návrhy staveb převážně soukromého charakteru a návrhy interiérů s následnou autorskou realizací.

www.defakto.cz

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 1/17. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne-casopisu@vlmedia.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 272 015 015. Je tu možnost i elektronického předplatného pro vaše mobilní telefony, počítače či tablety.