Podle jména je to nějaká drůbežárna, ale není. Je pojmenována podle národního parku v sousedství. Jinak je dům kompletní novostavba, kterou si vysnil majitel. Pozemek na břehu jezera chtěl využít tak, aby dům byl spojený s jezerem co nejvíc. Aby bylo jezero hlavně v létě součástí domu a dům součástí jezera. Prostě aby měl velká okna, která by se dala otevřít, a spojit tak obě části dohromady. Takových domů tu ale máme desítky, stovky. Posuvné výlohy ale nejsou to pravé. A tak u Hayden Lake v severním Idaho vyrostl dům velmi netradiční.

Jeho autorem je kancelář Olson Kundig Architects, která vyniká opravdu netradičními stavbami. Zanedlouho vám ukážeme ještě další jejich stavby, které se vyznačují překvapivou konstrukcí. Za architekturou domu stojí Tom Kundig, jako projektový architekt je zde podepsán Steven Rainville a Debbie Kennedy navrhla interiér.

Základem domu je velká kostka, na jedné straně zasklená velkou plochou, která je rozdělena do čtvercových polí. Celá stěna má 7 x 5,5 metru. Takhle velké okno se jen tak otevřít nedá. Tedy pokud nevyužijete mechaniku a její jednoduché principy. A tak na jedné straně je velké kolo, které přes královskou hřídel pohání systém pohonu vyklápění rámu. Ohromná hmotnost je díky převodům a páce zcela potlačena a otevřít stěnu dokáže i malé dítě.

Ale vraťme se ke konstrukci domu. Dům by měl být prý využitelný celoročně, ale tomu trochu váháme věřit. Ocelová konstrukce a jednoduché vyzdění tvarovkami ukazují, že tohle není zrovna moc izolovaná stavba, která by vydržela zimy, které zde na hranicích s Kanadou panují.

To by se muselo v krbu, který je postavený z velké stavební roury o průměru 1,2 metru, topit opravdu intenzivně, a to i přesto, že je napojen na tepelný výměník, a vyhřívá tak celý interiér. Interiér domu pak je opět vyroben z oceli, betonu a překližky.

Zajímavý je i vstup do domu. Aby korespondoval s ohromným výklopným oknem, jsou dveře z oceli šest metrů vysoké.

  • Architekt: Olson Kundig Architects
  • Podlahová plocha: 957 m2
  • Foto: Benjamin Benschneider, Ündine Prohl, Mark Darley