Jde zatím o studii od Yakusha Design Studio, jejichž dílo jsme tu měli už v dubnu minulého roku, kde jsme ukázali, že postavit dům lze i bez vykácení lesa v dohledné vzdálenosti od stavby.

Tenhle projekt nazvaný Etno vesnice (ЭТНО Village) zase ukazuje, jak je důležité myslet na detail, vytvářet životní prostor a ne jen stavební koncentrát. Vytvářet místo spojené s přírodou, ekologicky fungující i ekologicky postavené.

Projekt zahrnuje 22 domů, z nichž sedmnáct má skleník a pět stojí na břehu jezera. Plocha domů je od 150 do 200 m2, což záleží na umístění a typu domu.

Ovšem součástí jsou nejen parcely, ale i promenáda, pláž, hřiště, místo pro rybolov, parkoviště pro návštěvníky nebo restaurace. Stavby využívají místní materiály, většina by měla být ekologicky odbouratelná. Jde o materiály moderní, energeticky nenáročné i při výrobě a vytvářející ideální mikroklima uvnitř domů.

Ostatně celý prostor vesničky má klima ideální. Vždyť voda vytváří přírodní klimatizaci, optimální vlhkost a teplotu vzduchu, bohaté rostlinstvo dodává zastínění, filtruje vzduch a je místem pro mnohé živočišné druhy.