Tenhle dům od studia Chybik+Kristof Architects & Urban Designers zatím v bratislavské čtvrti Kramáre nenajdete. Je to studie, která zatím nebyla realizována. Ale na zajímavosti jí to neubírá. Ostatně už využití velmi složitého strmého pozemku znamenalo nekonvenční přístup.

Svažitost parcely byla vodítkem pro vnitřní uspořádání domu. Netradiční umístění hlavního obytného podlaží do druhého patra dalo vzniknout velkorysému obývacímu prostoru s jídelnou, kuchyní a pracovnou, které disponují výhledy na centrum slovenské metropole. Ložnice jsou naopak navrženy s přímým kontaktem se zahradou v přízemí, skýtající dokonalou intimitu a ochranu před nežádoucími pohledy sousedů i kolemjdoucích.

Každé podlaží je vybaveno pobytovými terasami s intenzivní zelení. Plocha zahrady se takto více než zdvojnásobuje. Díky kompaktnímu tvaru vily a ideální orientaci vůči světovým stranám se podařilo dosáhnout velmi příznivých provozních nákladů.

Chybik+Kristof Architects & Urban Designers

Ondřej Chybík a Michal Krištof studio založili v roce 2010 ihned po návratu ze studií na prestižní ETH Zürich ve Švýcarsku a zahraniční stáže v renomované kanceláři Bjarke Ingels Group – BIG v dánské Kodani. Brzy se zařadili k nejmladší a výrazné generaci architektů v Česku. Jejich nejznámější projekt, český národní pavilon pro světovou výstavu EXPO v Miláně byl oceněn mezinárodní porotou bronzovou medailí za architekturu a ateliéru přinesl renomé i v zahraničí. V současné době tvoří studio 20 architektů, kteří pracují na široké paletě projektů v řadě zemí světa.

www.chybik-kristof.com