Světová architektura: Ve svahu

Dům v Belgii

Autor:

Zalesněný pozemek ve svahu. To není úplně ideální místo pro stavbu rodinného domu. Ale architekt si se stavbou jeho vlastního domu nakonec poradil. A více než zajímavě.

Zalesněný pozemek situovaný v prudkém svahu nedaleko malého belgického města Tilff (v regionu Liège) si od architekta Erica Grondala vyžadoval mimořádný projekt. Kritériem výstavby vlastního domu pro pětičlennou rodinu byla udržitelnost, environmentální ohleduplnost a maximální souznění objektu s okolím. U takovéhoto zadání nesmí chybět dostatečný přísun přirozeného denního světla bez zbytečného plýtvání energiemi. Důmyslně navržený systém zasklení tento požadavek naplňuje i co do volby materiálu, tepelné izolace a barevného provedení rámů.

Na první pohled působí pozice rodinného domu neobvykle. Objekt, umístěný kolmo k malé soukromé příjezdové cestě a strmému svahu, je jakousi překážkou či závorou v terénu. Vypadá však zcela přirozeně, organicky, v dokonalé symbióze s prostředím, což také bylo záměrem autora. Architekt chtěl budovu navrhnout co nejohleduplněji, aby splynula, byla udržitelná, energeticky efektivní a nezatěžovala přírodu.

Cihla, kámen, měď

Vedle tvaru a uspořádání měla na charakter a míru integrace domu do okolí významný vliv volba materiálů. Cihlový základ, který prostorově definuje suterén, harmonicky ladí k patinované měděné fasádě dvou navazujících podlaží. Díky různé šířce panelů v matné hnědé barvě, která působí teplým dojmem, má fasáda nepravidelnou vertikální strukturu a pod různými úhly pohledu se pravidelný tvar začleňuje do nepravidelné přírody. Celkový dojem z fasády je velmi přirozený a uvolněný.

Jednoduchost v interiéru

Dům v Belgii
Foto: Laurent Brandajs

Autor:

Zatímco vnější plášť budovy v zemitých odstínech dokonale splývá s přírodou, uvnitř je velmi moderní. Světlé barvy, přiznaný pohledový beton, šedý přírodní kámen na podlahách a celá řada dřevěných prvků vytvářejí v kombinaci s množstvím přirozeného denního světla současnou funkční atmosféru. Při pohledu zvenku se míra zasklení může zdát zbytečně umírněná. Avšak díky správně koncipovanému rozmístění prosklených fasádních jednotek, oken, posuvných dveří a střešního zasklení je v průběhu celého dne zajištěn naprosto optimální dopad světla do všech užitných zón, což vede k minimálnímu využití umělého osvětlení.

Na severní straně je nad základnou pro fasádu charakteristická vyčnívající jednotka, ta přesahuje o 1,2 m a s hlavní částí budovy je propojena prostřednictvím střešního zasklení o ploše 17 m². Od časného rána tak tato vertikální pásová okna zprostředkovávají dostatek denního světla v centru budovy. Dalšími zdroji přirozeného světla jsou dvoupodlažní fasádní jednotky na západní straně a 7,5 m široká stěna zpřístupňující jižní terasu. Na terasu se vstupuje přes 3dílnou posuvně zdvižnou konstrukci, instalovanou na celou výšku patra - od stropu až k podlaze. V otevřeném stavu je stěna kompletně "zaparkovaná" ve falešném prostoru fasády, čímž v přízemí krásně rozšiřuje a propojuje prostor kuchyně a jídelny s terasou.

Mohlo by vás zajímat

Pásová okna

Použité výplně otvorů v domě rodiny Grondal se liší velikostí, tvarem i funkcemi. Jejich společným a sjednocujícím rysem jsou štíhlé hliníkové profily německé značky Schüco v sytě černém odstínu RAL 9005. Jak sloupko-příčkový fasádní systém Schüco FW 50+, štíhlé vertikálně zasazené okenní jednotky Schüco AWS 75.SI, tak i posuvně zdvižné dveře ze systému Schüco ASS 70.HI působí jako plně integrované designové prvky. Všechny jednotky byly osazeny izolačním trojsklem.

Ekologicky

V souladu s promyšleným, vysoce kvalitním a dobře izolovaným pláštěm budovy (U na hodnotě 0,11) zvolil architekt a klient v jedné osobě z bioklimatických důvodů také udržitelné domácí technologie. Energetické požadavky na provoz podlahového topného systému jsou tak pokryty tepelným čerpadlem, teplá voda je produkována prostřednictvím solárních panelů, umístěných na ploché střeše. Automatizovaná ventilace se zpětným získáváním tepla nebo cisterna na užitkovou vodu o objemu 10 000 litrů udržitelný koncept budovy systematicky doplňují.

  • Architekt: Atelier d’Architecture Eric Grondal, Embourg (Belgie)
  • Foto: Laurent Brandajs, Jasmine van Hevel, Schüco, Grondal Architecture

Komentáře

Načítám komentáře...