Zahraniční architektura: Maximalizovat výhled

Maximalizace výhledu
Foto: Martin Gardner

Autor:

Dům postavený v sedmdesátých letech v Anglii nebyl zrovna synonymem pohostinnosti. Byl tmavý, nevlídný. Nová majitelka to chtěla změnit, zvlášť když měla k dispozici úžasné výhledy.

Zadání to bylo jednoduché – co nejvíc nového prostoru, co nejvíc výhledu. A tak AR Design Studio, které dostalo zakázku, mělo o zábavu postaráno. Takové zakázky se dají vyřešit několika způsoby. Tou nejtradičnější je změna vnitřní dispozice a zvětšení oken. Tihle architekti ale na to šli trochu jinak. Prostřední podlaží výrazně zvětšili, vytvořili velkou krychli oddělenou i materiálově od zbytku domu, která má ohromná prosklená posuvná okna. Nad ní pak byl dům také přestavěn.

Střední vestavba zaujme tím, že jde vlastně o jeden ohromný prostor přes celý dům – od zdi ke zdi. Dělení je dáno jen vestavěnými částečnými příčkami. Ty se dají obejít z obou stran, takže vytváří spíš jen pocitové dělení.

Maximalizace výhledu
Původní stav. Foto: AR Studio

Autor:

Celý prostor je jednoduchý, řekli bychom minimalistický. Bílé stěny, písková podlaha a jen tu a tam prvky ze dřeva. Nejde ani tak o záměr vytvářet minimalistický interiér, jako spíš nechat vytvářet interiér venkovním světlem a stíny. Stromy, které před okny rostou, totiž dělají v interiéru pohyblivé dekorace, které se mění každou minutou. Nepřerušované panorama oken pak vytváří úžasný dojem na každého, kdo sem vstoupí.

Jestli vám připadá interiér bez nápadu, pak ještě netušíte, že bílé stěny v sobě skrývají mnoho zajímavých míst, jako je například skrytý vchod na toaletu, do spíže nebo do technické místnosti.

Komentáře

Načítám komentáře...