Světová architektura: Expanze životního prostoru

Bílý dům
Zvětšit fotografii
Foto: Martin Gardner

Autor:

Dan a Rachel si pořídili v historickém Winchesteru starší domek. Žilo se jim v něm dobře, ale když se rodina rozrostla, potřebovala víc místa. Ze staršího domu se stal Bílý dům.

Přístaveb není nikdy dost. Měli jsme jich už pěknou řádku. Na některé zajímavé najdete odkaz na konci článku. Většinou jde o přízemní prosklenou přístavbu, která v sobě obsahuje společenský prostor s kuchyní. Ani tentokrát to nebude výjimka. Ale těchto úprav není nikdy dost. Alespoň uvidíte, že taková přístavba není žádný velký problém.

K tomuto domu byla přistavěna vlastně terasa na provětrávaném základu s podlahovým topením, kde konstrukci stěn zakládají ocelové nosníky. Ty jsou dostatečně zaizolovány. Střecha je plochá se zešikmenými střešními okny, kterými vpouští do prostoru dostatek světla. Díky horizontálnímu obložení původního domu ve výšce prvního patra pak napojení bylo velmi jednoduché. Odebraly se spodní tři řady a nová část s izolací se vlastně zastrčila pod tuto fasádu.

Uvnitř vládne bílá barva (odtud jméno domu) a dřevo. Hlavní prostor je členěný na kuchyni a jídelnu, které jsou hlavní částí. Autoři z OB Architecture pak do menší části vetknuli odpočinkový kout se sedačkou a televizí a je zde také prostor samostatné uzavíratelné pracovny.

Zajímavá je vestavěná stěna se skříněmi a spotřebiči u kuchyně. Skrývá v sobě totiž vchod do koupelny.

Bílý dům
Foto: Martin Gardner
Dalším úkolem architektů bylo upravit vstup do domu. Miniaturní zádveří a za ním tmavá chodba potřebovaly upravit. A tak v přední části vznikla na celou výšku domu dřevěná konstrukce se skleněnými výplněmi. Za nimi pak probourali přepážku, takže vstupní část je nyní celá volná až do zadní přístavby. Schody, které jsou v této chodbě, pak dostaly opačnou orientaci, takže mají logičtější vyústění do společného prostoru a vznikl pod nimi větší prostor pro pohodlné odkládání kabátů a bot.

Pokud se ptáte, kde je obývací pokoj, tak ten je hned vedle vstupních dveří. Je velký, oddělený od chodby velkými prosklenými dveřmi, které uchovají intimitu, teplo, a přitom přivádějí do chodby dostatek světla.

Mohlo by vás zajímat

Mohlo by vás zajímat

Mohlo by vás zajímat

Pilotův dům

V devatenáctém století byly ve Winchesteru postaveny rodinné domy, které vyznávaly neskutečně tradiční anglický styl. Cihly, tradiční rozvržení, styl… Zrekonstruovat ...

Mohlo by vás zajímat

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Architektura
  • Autor:
  • Vydáno: