Kanadský Montréal je prakticky centrem nenápadné moderní architektury. Tolik zajímavých domů jako tady nenajdeme snad nikde na světě. Lidé se tu nebojí investovat do něčeho, co je modernější, zajímavější a inspirativnější než klasické staré domy.

Podívejme se například na tenhle dům, který je nazván Holly Cross House. Hlavním problémem, který architekti řešili, bylo přivedení dostatku světla do interiéru. A to nejen z jedné strany, jak tomu bývá v takových případech tradiční, tedy okny na fasádě, ale ze všech stran. Prosvětlit interiér ve dvoupatrové vile je náročná práce. Tady vyřešili celý problém vlastně odříznutím kusu domu a vytvořením atria skrz všechna patra.

Vzniklo tak světelné jádro domu, které přivádí do interiéru spousty světla. Světla, které nepřehřívá, protože slunce do něj nikdy nesvítí zpříma.

Interiér je pak dobře větraný, protože se zde dá skvěle využít komínového efektu. Zároveň těžká betonová podlaha působí jako tepelný kondenzátor, který vylepšuje klima. V zimě hřeje a v létě chladí.

Stupňovité centrální nádvoří působí prakticky jako společenské jádro domu. Je to prodloužení interiérů směrem ven, ale bez ztráty soukromí.

  • Architekt: T B A / Thomas Balaban Architecte
  • Foto: Adrien Williams