Vídeň je městem, kde se střetává historická architektura s moderní. Stačí se projít po hlavní Ringstraße a poznáte, jak se moderní dokáže snoubit s klasickým. Že to jde nenásilně, elegantně…

Ale my se podíváme do jednoho domu z devatenáctého století. Rozsáhlý byt zabírající celé jedno patro přece nemohl být rekonstruován jako supermoderní minimalistický apartmán. Ačkoli jej autoři ze studia Destilat (už jsme o jednom jejich projektu psali – viz dole) pojmenovali jako Apartment M, mohlo by to minimalismus evokovat, ale není tomu tak.

Interiér je zrekonstruovaný prvotřídně a například centrální obývací a jídelní část jsou zařízeny s velkou pečlivostí moderním, ale ne ultramoderním italským nábytkem.

Jedinou velkou změnou byla instalace šatního boxu mezi ložnici majitelů a pokoj návštěvníků. Decentní šedá hmota kvádru se rozevírá velkými zrcadlovými dveřmi, aby odhalila vnitřní šatní uspořádání nebo průchod do hostinského pokoje. Tlumené tóny šedé, modré a pískové pak protínají celý interiér, a doplňují tak přísně bílé stěny.

Další projekt studia Destilat.at