Světoznámý architekt Adolf Loos kdysi řekl: „Já si s fasádou nikdy nehraji, tam nebydlím.“ A v tomto heslu jde i námi představená stavba – vnější tvarosloví není podstatné. To důležité je uvnitř. Tedy i po sto letech jsou slova slavného architekta platná.

Loft, který postavili v Panzerhalle na 350 metrech čtverečných, je na soudobé poměry neskutečný. Středobodem je schodiště z hlazeného a voskovaného betonu, které se stáčí na balkony po obou stranách. Je zde jak ložnice majitelů, v případě potřeby oddělitelná rozměrnými bílými závěsy, tak i ložnice pro hosty nebo koupelna, kde fascinuje sprcha umístěná do vytaženého skleněného kvádru. Ve špici dómu pak je lázeň a na druhé straně terasa v zen stylu. Na travnatém pahorku tu roste malý strom – jasmín.

V přízemí pak je velká sedmimetrová kuchyně – je umístěna přímo pod schody, jako samostatný ostrůvek. Všude vládne společný duch otevřenosti a prostoru. Žádná zákoutí. Když knihovna, tak vložena do vzduchu do ocelových polic. Když návštěvnický pokoj, tak oddělení semitransparentním materiálem, jakým je lité žíhané sklo profilit.

Schodiště působí ve středu jako socha. Jako solitér hodný obdivu. Katedrální prostor pak tuto představu přímo podtrhává.

  • Rok stavby: 2015
  • Architekti: Smartvoll / Philipp Buxbaum, Christian Kircher
  • Foto: Tobias Colz/Smartvoll