V České republice se lidé dělí na ty, kteří chtějí dům se sedlovou střechou (těch je většina), a ty, kteří chtějí plochou střechu. Pak jsou lidé, kterým vadí neustále chodit do schodů ve vícepatrovém domě. A tak vyznávají bungalovy, tedy přízemní domy bez překážek, schodů. Jenže skloubit šikmou střechu a bungalov dopadá leckdy tragicky. Takže z výše uvedených skupin se najednou rekrutuje spousta lidí, která se s radostí nastěhuje do přízemního bungalovu s plochou střechou.

A jeden takový z ateliéru Chládek Architekti vám představíme. Jde o dům, jehož tvary neadorují výjimečnosti, extrémní řešení, nástavby, dostavby, překryté terasy… Jde o základní hmotu v základních prostorových kvádrech.

V současné době je pozemek zatravněný bez vzrostlé zeleně. Navržený dům je rozložen v jedné výškové úrovni. Vstupní část domu, krytý protáhlý přístup vedoucí kolem předsazené hmoty garáže, je osazena mírně pod úroveň příjezdové komunikace a navazuje na vstupní halu, odkud je dostupný hlavní obytný prostor a prostor dětských pokojů a technická místnost, která má přímý přístup do garáže.

V úrovni podlahy obytného prostoru, který je tvořen obývacím pokojem, kuchyní a jídelnou, pokračuje terasa, která ve stejné povrchové úpravě vybíhá z obytného prostoru, opticky ho zvětšuje a propojuje ho se zahradou. Za obytnou terasou o úroveň 1 m níž se nachází další terasa doplněná o venkovní bazén.

Pro svislou nosnou konstrukci domu bylo navrženo zdivo z keramických tvárnic POROTHERM tl. 500 mm bez dalšího zateplovacího systému, opatřené hladkou omítkou v bílé barvě, která částečně přechází do interiéru. Stropní konstrukce je navržena jako monolitická železobetonová deska. Střecha je tvořena horkovzdušně svařovanou hydroizolační vanou přitíženou praným říčním kamenivem.

Pokud vás projekt domu zaujal a chtěli byste vidět i další díla od autorů z Chládek Architekti, můžete se podívat do našeho časopisu Dům&Zahrada 5/17, který je právě na stáncích. Pokud si chcete časopis objednat nebo předplatit, informace najdete pod článkem.

Ateliér CHLÁDEK ARCHITEKTI byl založen v roce 1990. Jeho práce zahrnují stavby rezidenční, veřejné a urbanismus, navržené pro všechny stupně projektové dokumentace včetně řešení interiéru a provedení autorského dozoru. Ateliér získal řadu ocenění za architektonické i urbanistické projekty.

www.chladekarchitekti.cz

DŮM&ZAHRADA 5/17. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne-casopisu@vlmedia.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 272 015 015. Je tu možnost i elektronického předplatného pro vaše mobilní telefony, počítače či tablety.