Světová architektura: Místo zimní zahrady je obývák

Dolphin House
Foto: Martin Gardner

Autor:

Zvětšení prostoru v domě jde někdy lehce. Jindy dost ztuha. Tady se vlastně nedalo dělat nic jiného než to, co udělali u OB Architecture.

Pozemek tohoto domu je hrozný. Opravdu. Jde totiž o dvojdům, kde obě strany jsou odděleny velkou zdí. Na zahradu tak zbývá jen minimum a to minimum ještě navíc omezuje existující garáž na konci pozemku. Takže dlouhá úzká nudle omezená zdí a plotem. To opravdu není romantika, kde by se dalo relaxovat „v přírodě“.

A tak jedna půlka domu ukrojila ze zahrady ještě dalších 2,5 metru. Tam, co dříve stávala skleněná zimní zahrada, je nyní přistavený kvádr, který zvětšuje užitný prostor domu. V kvádru je nový obývací pokoj, za ním je už v původním domě jídelna s kuchyní. Malý kousek trávy ještě byl omezen venkovní terasou, oddělenou schody a květináči.

Dolphin House
Foto: Martin Gardner

Autor:

Možná si řeknete, že tím vlastně není žádné místo pro zahrádku. Ale ona tu vlastně nikdy zahrádka nebyla. Jen změť křoví a nepořádku. To, co zbylo, je vlastně zadní dvorek velikosti tak akorát, aby šel dobře udržovat. Prosklená čelní stěna přitom pouští do interiéru dostatek světla, aby dlouhý a úzký prostor nepůsobil stísněně. Další okna jsou na straně a na střeše přístavku je pak střešní okno. V interiéru navíc převládá bílá, která prostor také opticky nezmenšuje.

Komentáře

Načítám komentáře...