Ostrov koření - tak se odedávna nazýval Zanzibar, proslulý pěstováním koření, jako je hřebíček, skořice a muškátový oříšek. V současnosti, s rostoucím vlivem turismu, je znám především díky bílým plážím, nádherným korálovým útesům ideálním pro potápění a bohaté fauně a flóře. Zanzibar je společný název pro dva ostrovy při východoafrickém pobřeží, které omývá Indický oceán. Zuri Zanzibar Hotel & Resort vznikne na severním okraji většího z nich, který se svahilsky nazývá Unguja.

Leitmotivem architektonického návrhu Jestico + Whiles bylo vytvořit hotelový resort, který v maximální míře respektuje místní kulturu a prostředí, a to včetně využívání místních materiálů v interiérech i exteriérech. Dalším důležitým cílem projektu bylo minimalizovat spotřebu energie a zajistit co nejmenší zásah do životního prostředí.

V resortu na ploše 140 000 m2 vzniká 51 stylových (luxusních) bungalovů, 2 prostorné vily, dvě restaurace s barem, bazén, přístřešek pro cvičení jógy, který je možné využít i pro svatební obřady, a část určená pro wellness.

„Kompoziční princip resortu je postaven na hlavní vizuální ose, kterou tvoří vstupní nádvoří, recepce, restaurant, bar a průhled směřující k pláži a k restauraci s bazénem nacházející se v blízkosti útesu. Tato hlavní osa resortu je koncipována architektonicky, je pravoúhlá a geometricky komponovaná. Kontrastem k ní jsou vějířovitě se rozevírající skupiny bungalovů, přičemž každá skupina má vlastní identitu i styl zahrady, která ji obklopuje. V tom byla důležitá spolupráce se zahradními architekty, kteří navrhovali také zahrady v přední části resortu tvořící přibližně šestinu pozemku. Jejich součástí je například okrasná zahrada vhodná pro procházky a odpočinek jako zajímavá alternativa k pobytu na pláži. A dále užitková zahrada hodící se pro pěstování surovin pro místní kuchyni nebo zahrada s kořením, která odkazuje na jeden z hlavních atributů ostrova a umožní i edukaci hostů resortu v oblasti pěstování různých druhů koření,“ říká Ing. arch. Pavel Machar z Jestico + Whiles.

Bungalovy jsou koncipovány jako lehké konstrukce, pomyslně plovoucí nad terénem ve všudypřítomné zeleni. Jejich makutové střechy jsou vytvořeny z tradičního zanzibarského materiálu, který se vyrábí z listů banánovníku, zatímco střechy budov na hlavní ose jsou z dřevěných šindelů.

Prostě Zanzibar

Mimořádná péče byla věnována interiérům. Na rozdíl od jiných resortů, které zvenku vypadají lokálně, ale uvnitř mají design korporátních hotelů, odkazuje resort Zuri na místní kulturu i v interiérech. Příkladem mohou být tradiční zanzibarské vyřezávané dveře, dekorace z lotosových květů nebo umění s africkou tematikou od místní umělkyně namalované přímo na stěnách. Při dekoraci interiérů byly využity i typické artikly ostrova z recyklovaných materiálů, které vyrábějí místní ženy.

V bungalovech je netypické i jejich vnitřní uspořádání. Na přání investora navazuje na lokální architekturu za použití kvalitních detailů evropského stylu. Vnitřní uspořádání bungalovu nepřipomíná standardní pokoj, na který jsou hosté zvyklí z většiny hotelů. Jeho prostor je maximálně vzdušný a otevřený, aby se v něm hosté cítili příjemně. Ke kompaktní dispozici bungalovu náleží i prostorná terasa, na které je možné na rozdíl od typického hotelového balkonu relaxovat v dostatečném soukromí, a přitom vždy s výhledem na moře.

Ekologie

Resort bude fungovat naprosto soběstačně. Disponuje vlastními vrty na pozemku, využívá vodu ze studní a pomocí vlastního odsolovacího zařízení vodu čistí ozonem a posílá ji jako pitnou do resortu. Splašková a kanalizační voda je v rámci resortu schraňována, přečišťována v centrální čistírně a poté používána pro zalévání. Používá se také solární ohřev vody.

Velká pozornost je věnována chlazení prostor v bungalovech, které neprobíhá běžným způsobem, tedy prostřednictvím klimatizace. Prostor není chlazen celkově, ale jen lokálně. Jde o tzv. systém evening breeze, což je membrána chladící pouze postel. Díky tomu se v porovnání s tradičním chlazením spotřebovává pouze čtvrtina energie při zachování srovnatelného komfortu.