Světová architektura: Prosklený sklep

SPE House
Foto: Hervé Ellena

Autor:

Vydejme se spolu na francouzskou Riviéru k typickému domu této lokality. Přístavba, která zvětšila obytnou plochu, využila sklepu, terasy a schodů, které zde stály.

Jeden takový dům dostal novou přístavbu, kterou jen tak někdo nezahlédne. Využívá totiž svažitého terénu za domem, ve kterém býval sklep. Po straně pak bývala velká kamenná terasa se schody. Celého tohoto prostoru se ale chopila kancelář Ellena Mehl Architects a využila jej pro vlastní potřebu. Vytvořila do svahu vnořený prostor, jehož čelní stěna zaujme dvojím zasklením. Vnější strana je zasklena tvrzeným sklem o tloušťce 10 mm. Tato skla jsou upevněna na otočných závěsech, takže je lze podle potřeby otevírat pro větrání. Za nimi je jakýsi meziprostor jen několik desítek centimetrů široký. Pak následuje další, klasické zasklení. S roletami a závěsy uvnitř.

I když vyhlídka skleněnou stěnou je na jih, uvnitř stále panuje ideální klima. Dvojité prosklení totiž funguje jako perfektní izolant a umístění do svahu pak jako přírodní klimatizace.

Přístavba je obložena místním kamenem. Střecha je pochozí a zatravněná. Uvnitř pak najdeme novou ložnici (pokud se pozastavujete nad zkosením rohu nad postelí, tak to je dáno sklonem svahu), koupelnu a šatnu.

Tenhle projekt se zalíbil i odborníkům, takže této přístavbě dali ve Francii cenu ArchiDesign Award 2017 za nejlepší rozšíření domu.

  • Podlahová plocha:120 m2
  • Foto: Hervé Ellena

Komentáře

Načítám komentáře...