Na stavební parcele u hlavní silnice stál původně jeden velký rodinný dům. Místo něj tu před dvěma lety vyrostlo pět řadových domků otočených k silnici bokem, se zahradami orientovanými na jih. Cílem architektů bylo zajistit budoucím obyvatelům dostatek soukromí, domy proto k sobě nepřiléhají stěnami, jak je u řadovek zvykem, ale jsou od sebe oddělené střešní terasou. Pultové střechy jsou navrženy tak, aby nezastínily atrium vedlejšího domu.

Protože mnoho lidí v řadovkách nevyužívá garáž k parkování auta, ale spíš jako prostor pro skladování, místo garáže má každý domek víceúčelovou místnost se samostatným vstupem, kam se dají umístit kočárky a kola. Místnost také může fungovat jako pracovna. Stání pro auta je odsunuto na severní stranu.

Přízemí poskytuje velký obytný prostor a krytou terasu, v patře jsou dva pokoje, ložnice a koupelna. Patro je namísto omítky opláštěné impregnovanými svislými smrkovými prkny. „Poukazujeme tak na možný návrat dřeva do města,“ vysvětluje architekt Jiří Zábran, jehož projekt dokonce citlivě zachoval vzrostlý strom v ulici.

Neobvyklá kompozice s moderně řešeným interiérem vynesla řadovým domům ve Zruči nominaci na letošní Českou cenu za architekturu. Její vítěz bude oznámen na konci listopadu.